Noortje (r) en haar vriendin uit Oostenrijk in Gas Works Park Foto: Noortje de Vries
Noortje (r) en haar vriendin uit Oostenrijk in Gas Works Park Foto: Noortje de Vries (Foto: Noortje)

Een stuk gras is voor een picknick en genieten van de zon

  Column

Met een handdoek in mijn tas en een grote schaal fruit in mijn hand loop ik samen met mijn Oostenrijkse vriendin naar Gas Works Park. Een middag zonnen, kletsen, en genieten van de skyline van Seattle. En of ik ervan geniet? Zeker wel! Dit is iets wat in Waalre niet vaak gedaan wordt: in het park genieten van de zon.

Als ik in het dorp rondfietste zag ik vaak veel grasvelden er maar verlaten bij liggen. Er was bijna nooit iemand te vinden die genoot van de zon. Het leek wel alsof er een onzichtbaar bordje ‘verboden toegang’ op stond. Wat eigenlijk erg zonde is want er is niets fijners dan op een zonnige dag je handdoek te pakken en in de zon te gaan liggen.

Waar het vandaan komt weet ik denk ik wel: niemand wil gezien worden wanneer ze op het gras liggen. Mensen worden aangekeken door voorbijgangers en het voelt ongemakkelijk. Nee, wij willen liever in onze achtertuin in de stoel liggen zonder gestoord te worden of we maken er meteen een vermoeiend dagje uit van en rijden naar Zeeland. Dat is eigenlijk best wel jammer want je legt de drempel zoveel hoger dan hij zou moeten zijn. Hier in Amerika is het allemaal veel makkelijker: je ziet een stuk gras waar je zou kunnen zonnen en je gaat er zonnen. Parken vol met mensen die spellen spelen, boeken lezen, barbecuen of gewoon aan het genieten zijn van het warme weer. Niemand kijkt elkaar raar aan, nee ze groeten elkaar en zijn vrolijk omdat de zon schijnt. Misschien is het omdat Waalre zo klein is en Seattle zo groot. Misschien is het omdat de plekken gras waar wij kunnen liggen niet groot genoeg zijn. Of misschien is het omdat zoiets doen niet in ons systeem zit. Best wel jammer eigenlijk want je kan zoveel meer zon en relax uit je dag halen wanneer je met z’n alle gaat picknicken. Je ontmoet nieuwe mensen, je kinderen kunnen spelen met kinderen die ze niet kennen en daardoor leren ze nieuwe vrienden te maken. Misschien vind je wel je grote liefde tijdens een middag in het park.

Soms maken we dingen die zo makkelijk zijn zo moeilijk. Ga de eerst volgende keer eens naar een park en zie wat er gebeurt. Misschien komt er wel iets mooi uit. In ieder geval een mooi kleurtje!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden