Noortje de Vries woont en werkt een jaar in Seattle en schrijft daar maandelijks een column over.
Noortje de Vries woont en werkt een jaar in Seattle en schrijft daar maandelijks een column over. (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

Eerst rijden, daarna drinken we er wel een!

  Column

Twee mannen met auto vol fusten bier werden vorige week betrapt in Valkenswaard. De achterbak was bomvol en je zou er een goed feestje mee kunnen vieren. Hoewel de leeftijd van de mannen in kwestie niet bekend zijn geworden heeft het mij wel op het denken gezet. Wat als ze onder de 21 zouden zijn, zou dit kunnen zijn gebeurd in Amerika?

De leeftijd om te drinken en te rijden liggen in Nederland heel dicht bij elkaar. Een aantal jaar geleden leerde je drinken voordat je leerde rijden. Daar heb ik zelf ongeveer drie maanden van kunnen genieten en toen zette de regering de leeftijd om te rijden omhoog naar achttien. Toen snapte ik er niks van, maar nu ik zestienjarigen rond zie lopen weet ik wel zeker dat de regering een goed besluit heeft genomen.

In Amerika werkt het andersom: hier leer je rijden. Dan drinken. Een zestienjarige achter het stuur is op het eerste gezicht apart, het lijkt net of een klein kind achter het stuur zit. Hoewel de leeftijd zo laag lijkt, in principe kan het niet heel veel kwaad. De komende vijf jaar kan deze jongen of meid geen alcohol kopen of nuttigen. Dat betekent zeker vijf volle jaren ervaring met rijden en de weg leren kennen voordat er een druppel alcohol achter het stuur zit. Daarnaast is een auto in Amerika cruciaal als je ergens naartoe wil. Niks is op loopafstand en hier rondfietsen wordt niet geadviseerd.

Wanneer je dan rond de tafel zit met Amerikanen en dit onderwerp komt naar boven, is het interessant om de culturele verschillen uit te lichten. De opgetrokken wenkbrauwen wanneer Amerikanen horen dat je kan drinken voordat je mag rijden, en precies hetzelfde wanneer zij jou dan weer vertellen dat het bij hun totaal andersom is.

Vanuit mijn perspectief zou ik het geen verkeerd idee vinden om de Amerikaans manier aan te nemen. Eerst ervaring op de weg, daarna leer je drinken. Natuurlijk is een auto voor een puber niet cruciaal om te hebben, wij kunnen alles makkelijk op de fiets doen. Echter zie ik wel het positieve in van eerst rij-ervaring opdoen en daarna pas beginnen met drinken.

Zou dat dan ook de kans op het betrappen van een auto vol met fusten bier verminderen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden