Dit is niet mijn tijgerbrood... Foto: Noortje de Vries
Dit is niet mijn tijgerbrood... Foto: Noortje de Vries (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

Ik wil gewoon een boterham met kaas!

  Column

Wafels, pancake, bacon, eieren, worst en misschien een stukje fruit zijn de standaard ontbijtkeuzes voor Amerikanen in het weekend. Door de weeks is het havermout of cornflakes. Als we dan kijken wat Nederland doordeweeks eet in de ochtend is het negen van de tien keer een boterham. Niet heel speciaal dus.

In mijn familie was het ontbijt altijd simpel, mijn moeder ontbijt met een glas yoghurt drink, mijn vader met twee boterhammen en een koffie en ik maakte snel een boterham en at die in de auto onderweg naar Tilburg. In het weekend was het altijd speciaal want dan aten we geen boterham, nee het waren harde broodjes. Fancy, vind je niet?

Maar nu ik ruim zeven maanden in Amerika ben is mijn ontbijtritme helemaal omgegooid. Ik hoef nergens meer naartoe, want mijn werk is in het huis waar ik leef. Het 'ontbijt woordenboek' van Amerikaanse kinderen kent het woord 'brood' niet. Hier wordt havermout en cornflakes gegeten. Aangezien dit niet mijn manier van ontbijten is, bestaat mijn ontbijt vanaf nu uit twee eieren of yoghurt met fruit.

Witte boterham met kaas
Heel mijn jeugd bestaat voornamelijk uit boterhammen en het was zo veel dat het bijna mijn neus uit kwam. Daarom was ik zo blij dat ik hier in Amerika een heel ander ontbijt kan hebben. Maar nu, ruim zeven maanden later, mis ik mijn witte boterham met kaas. Ik had nooit kunnen denken dat een boterham met kaas hetgeen zou zijn wat ik zo erg zou missen. Een frikandel ja, maar niet zoiets simpels als een boterham. Het brood hier is niet zoals een boterham thuis, hier wordt het brood gemaakt van zuurdesem waardoor het een heel aparte smaak heeft. Je kan hier wel brood eten maar dan is het vaak getoast omdat het anders niet te eten is. Dus brood eten is niet echt een optie. Verder kennen ze hier wel Gouda kaas. En sommige smaken ook wel echt als Nederlandse kaas. Of je dan even vijftien dollar wil neerleggen voor een stukje wat nog kleiner is dan een stuk brie. Nee, bedankt.

Soms zijn het de meest gewone dingen in je dagelijks leven die je gaat missen als je het niet meer kan vastpakken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden