Noortje de Vries

Sneeuwstorm en 38 cm sneeuw? Hier wel ja!

  Column
Foto:

Afgelopen januari was op social media de hel weer losgebarsten: Nederland zag sneeuw. Hier vanuit Amerika was het wel mooi om te zien dat het kleine beetje wat er in Waalre viel, al meteen de gemoederen deden oplopen. Mensen die klagen over de kou, zoals echte Nederlanders dat kunnen.

Dit jaar werd de mond wel snel gesnoerd door nieuws vanuit Chicago. Daar waar het zó koud was dat mensen met skipakken en skibrillen buiten moesten lopen omdat ze anders zouden bevriezen. Hoge bergen sneeuw en rivieren die er bevroren bij lagen. Dertig tot veertig graden Celsius onder nul werd er voor meerdere dagen gemeten in Chicago waar op hetzelfde moment in Nederland gemiddeld tussen de acht graden Celsius boven nul en twee graden onder nul was. Best wel een groot verschil, kan gezegd worden.

De bussen en de trein waren te laat door de sneeuw. Maar stiekem kan ook wel gezegd worden dat dit ook gebeurd zonder de sneeuw. Geen lege schappen in de supermarkt, misschien een leeg vak waar normaal je favoriete soep staat, maar niet meer dan dat. Mensen die met een dikke jas en een sjaal naar buiten lopen en hun auto’s krabben om naar hun werk te gaan. Dat is de situatie in Nederland.

In Amerika, zowel Chicago in januari als Seattle right now, is er een noodtoestand uitgeroepen. Mensen mogen niet naar buiten, behalve als ze een sneeuwpop willen maken. Op de straat in Seattle en omstreken ligt gemiddeld 38 cm sneeuw. Supermarkten hebben meer lege vakken dan volle, winkels zijn gesloten zodat mensen geen behoefte zullen hebben om naar buiten te gaan en kinderen hebben al bijna een week sneeuwvrij omdat de schoolbussen niet willen rijden.

Misschien is dit wel een beetje extreem. ‘In Alaska of Siberië is het altijd zo koud’, zal je misschien wel denken. Echter zijn die plekken het wel gewend om in de kou te leven. Seattle en Chicago lijken daarin veel meer op Nederland. Het verschil wat hier aangegeven wordt, is dat er in extremere omstandigheden toch nog positief naar iets gekeken kan worden. Natuurlijk is het geoorloofd om zo nu en dan eens te klagen, maar perspectief houden is een goede zaak om in gedachten te houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden