Foto:
Noortje de Vries

Een nieuwjaar met zeven verschillende tradities

  Column

Het nieuwe jaar ingaan gaat in elk land anders. Iedereen heeft zijn eigen tradities als het gaat om feestvieren. Bij ons is de traditie oliebollen bakken, in Duitsland hebben ze een nieuwjaarsbrood en in Italië moet je iets roods dragen.

In Nederland is het ook 'normaal' om zelf vuurwerk te kopen en het tijdens nieuwjaar af te steken. Door deze vrijheid hoor je al in de week van oud en nieuw vuurwerk de lucht in gaan. De knallen hoor je na een aantal jaar nog wel maar zijn niet meer zo opvallend als in het begin. Ze vallen pas echt op wanneer ze er niet meer zijn. Als je in een land woont waar je zelf geen vuurwerk mag kopen en afsteken.

Hier in Seattle zag je alleen vuurwerk bij de Space Needle om precies twaalf uur. En daarna was het meteen weer stil. Geen vuurwerk incidenten en geen doden voordat het nieuwe jaar is begonnen.

Wat je wel ziet in Amerika is dat je om twaalf uur iemand moet zoenen. Zoenend met een persoon het nieuwe jaar in gaan, dat zou voor mij ook weer eens wat anders zijn want het enige waarmee ik het nieuwe jaar zoenend in ga is een glas champagne.

Maar dat glas champagne werd wel geheven met zeven verschillende nationaliteiten. Ik vierde oud en nieuw met au pairs die ik ken uit onder andere Italië, Spanje, Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk.

Verschillende landen betekent ook verschillende tradities: we moesten allemaal iets roods dragen, er was een Duits nieuwjaarsbrood, geen knallen van vuurwerk rond ons en er werd genoten van Nederlandse oliebollen.

Het was in ieder geval erg verfrissend om nieuwjaar op een andere manier te vieren. Zo kom je er achter dat je bepaalde tradities van thuis heel erg waardeert, maar zo leer je ook dat er ook heel veel nieuwe dingen te ontdekken zijn en dat er plek moet zijn voor vernieuwingen.

Dus mocht je mij volgend jaar zoeken met nieuwjaar, ik draag iets roods!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden