Foto: Noortje de Vries

Kerst in Amerika met een bijzondere kerstboom

  Column

December, de maand van de feestdagen. In Nederland vieren we Sinterklaas en Kerst, hier in Amerika gaan ze helemaal los met de kerstman.

En als je ergens goed kerst wil vieren dan weet je dat je in Amerika wel goed zit. De dag na Thanksgiving, dat is in de laatste week van november, barst het kerstgevoel los en begint iedereen met het decoreren van zijn/haar huis. Met de nietmachine de lampjes aan de dakgoot schieten, een 3 meter hoge opblaasbare kerstman in zijn slee en heel de voortuin versieren met verlichtte candycanes.

Hetgeen wat Amerikanen en Nederlanders wel gemeen hebben is het decoreren van de kerstboom. Want die moet er natuurlijk wel heel mooi uitzien. Ik weet van de meeste mensen dat ze een thema hebben: goud, zilver, brons, paars, alle kleuren van de regenboog of gewoon lekker fout en alles door elkaar.

Hier bij mijn hostfamilie hebben ze een heel ander thema. Voor sommige is het misschien een bij elkaar geraapt zooitje, maar dat is het zeker niet. Elk jaar krijgt iedereen en kerst ornament wat centraal staat voor die persoon dat jaar. Zo hebben de kinderen vaak ornamenten uit Disney films en hebben de ouders ornamenten voor plekken waar ze zijn geweest zoals Hawaii, Italië of Seattle.

Maar de leukste ornamenten vind ik degene die representatief staan voor de au pairs die ze hebben gehad. De eerste au pair kwam uit Ierland, daarvoor hebben ze een klavertje, de tweede kwam uit Zweden, daarvoor hebben ze paardje die altijd in de Zweedse kerstdecoratie te vinden is, en voor mij de au pair uit Nederland hebben ze drie Delfs blauwe windmolens.

Dit is toch wel een heel andere kerstboom dan wat ik normaal gewend ben. Het is altijd al heel erg leuk om naar een opgetuigde kerstboom te kijken, maar het is nou nooit echt een gespreksonderwerp. Bij dit soort kerstbomen wel. Er is meer dan genoeg te vertellen. Dus mocht je dit jaar tijdens het kerstdiner ineens gespreksstof nodig hebben, kijk dan eens naar je boom en misschien vind je wel een mooi verhaal in een ornament.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden