Foto: Noortje de Vries
Noortje de Vries

Gratis plastic tas? Nee, bedankt!

  Column

Toen ik hier in Amerika voor het eerst bij de supermarkt iets had afgerekend, schrok ik mij kapot. Voor een klein zakje snoep kreeg ik een plastic tas. Zonder te vragen of ik er eigenlijk wel eentje wilde, werd het zakje al weggestopt in de tas. Ik had het makkelijk in mijn eigen tas kunnen stoppen met het bonnetje zodat ze wisten dat ik het betaald had.

Sinds januari 2016 is er in Nederland een verbod op gratis plastic tasjes meegeven als je iets koopt. Ik weet nog wel dat ik heel hard riep dat dit een grote fout is want mensen vergeten zelf tassen mee te nemen en het is niet te doen om alles in je hand mee te nemen. Nu, bijna drie jaar later, heb ik in Nederland altijd een herbruikbare tas in mijn tas zitten.

Hier in Amerika heb ik die niet, maar zelfs als je er eentje zou hebben dan is het bijna onmogelijk om hem te gebruiken. De caissières in The States hebben namelijk de plastic tassen open hangen voor hun scan apparaat. Dus als ze het product gescand hebben stoppen ze het meteen in een plastic tas. En hier werkt het niet zo dat ze zoveel mogelijk in proberen te krijgen. Nee, hier krijg je zeven tassen terwijl je er maar eigenlijk drie of vier nodig hebt. Ik kan daar best wel door geïrriteerd raken want dat is helemaal niet nodig.

In Nederland gebruikten we jaarlijks 3 miljard plastic tasjes voordat we ervoor moesten betalen. Dat is ongeveer 160 plastic tassen per persoon per jaar. In april 2017 heeft de Rijksoverheid opnieuw onderzoek gedaan naar de afname van de plastic tasjes en er worden nu 71 procent minder tasjes verkocht. Dat is ongeveer 2 miljard minder tasjes.

Om even een vergelijking te maken: in 4 bezoeken bij de supermarkt gebruiken Amerikanen gemiddeld 60 plastic tassen. In totaal worden er 100 miljard plastic tassen per jaar gebruikt en maar 1 op de 200 worden gerecycled. Mijn hostmoeder is een groot voorstander voor het verbannen van de plastic tassen. Zij heeft al een herbruikbare tas bij zich wanneer ze naar de supermarkt gaat.

Dus de vraag is: is het nou echt zo slecht dat de plastic tassen in Nederland niet meer gratis zijn?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden