Zwerfafval zorgt voor veel overlast in de natuur en is belastend voor het milieu.
Zwerfafval zorgt voor veel overlast in de natuur en is belastend voor het milieu. (Foto: onbekend)
Waalre Energie Lokaal

Europees Parlement wil verbod op wegwerpplastic

  Column

Er komt een eind aan wegwerpplastic. Het Europees Parlement wil onder andere bestek, rietjes en wattenstaafjes van plastic verbieden vanaf 2021. Het verbod moet bijdragen aan een schoner milieu met minder zwerfafval. Ook jij kunt een steentje bijdragen. Check deze handige tips voor een leven met minder afval.

- Kapotte spullen zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens het Repair Café in de Pracht.

- In de kringloopwinkel of op internet, vinden spullen waar jij op uitgekeken bent, een nieuw baasje.

- Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.

- Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten, bijvoorbeeld via www.peerby.nl of Facebook.

- Drink uit je eigen beker. Onderweg krijg je op steeds meer plekken korting met je eigen herbruikbare beker.

- Neem een hervulbaar flesje met water mee. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een straatprullenbak belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled.

- Ga je winkelen, Neem dan je eigen boodschappentas mee en tasjes of netjes voor losse groenten en fruit. Dit scheelt een hoop eenmalige plastic tasjes. Sla ook papieren tasjes af, die zijn net zo belastend voor het milieu.

- Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina's op één kant.

Marijke Willems – van de Nieuwenhof

communicatie.wel@gmail.com

www.waalreenergielokaal.nl

Meer berichten