Maartje Borghuis

'Vragen' bij de tandarts

  Column
Foto: Theo van Sambeek

'Hi, nice to meet you, what do you do?' Zo één keer per jaar ga ik een weekend of een week weg met een patiëntenvereniging, een restant van jarenlang vrijwilligerswerk in Nederland. Tegenwoordig is het meestal buiten de grenzen, een hele leuke manier om Europa te ontdekken.

Maar, de vragen die mensen elkaar stellen blijken universeel. Werk en relaties, in wisselende volgorde. 'Wat doe je voor werk?' en 'Ben je getrouwd?' zijn populair om een gesprek op gang te krijgen blijkbaar. Wij tandartsen raken dan regelmatig verwikkeld in de meest bijzondere conversaties.

'Goh, ik was laatst bij de tandarts en…..' Blijkbaar lopen er niet heel veel tandartsen in het wild rond, want meestal krijg ik een verbaasde en geïntrigeerde blik na het noemen van mijn werk. Gevolgd door een persoonlijke anekdote over het laatste bezoek dat men zelf heeft gebracht. Misschien komt de verbazing en intrige door mijn jeugdige vrolijke uiterlijk, is het standaard beeld van een tandarts oud, grijs, mannelijk en nors? De anekdotes zijn echter altijd een uiting van hoe iemand zijn/haar tandheelkundige leven ervaart.

Sommigen willen even spuien. Sommigen willen advies. Of advies geven. Of benadrukken dat het zo duur is. Sommigen vragen zich af waarom je toch dat werk wil doen. Ik ben maar al te bereid om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, ik hou van mijn vak en ik hoop mensen nog 30 jaar van advies te kunnen voorzien.

Recent sprak ik iemand die tot in detail ging uitleggen hoe de mondzorg in Noorwegen geregeld is, omdat hij zich afvroeg hoe dat in Nederland was. Ik moet zeggen, ze doen het daar wel wat beter dan hier.

De mondzorg is een bijzonder deel van de zorg, het is een levenslang proces gekleurd door ervaringen op alle leeftijden. Daarnaast begin je als heel klein hummeltje al met ervaringen van je ouders, broers, zussen, etc. Gezien perceptie waarheid is, beleeft iedereen de tandarts bezoekjes anders. Ikzelf had ooit de oude grijze norse mannelijke tandarts, die werd vervangen door een jonge donkerharige vrolijke (ook mannelijke) tandarts. Wie weet was ik dit vak nooit gaan uitoefenen als hij niet zo enthousiast over zijn beroep had verteld.

Minder dan 0,03% van de Nederlanders is tandarts, dus ik snap de neiging om in een gezellige setting uw vragen af te vuren. Zoals 'is röntgenstraling echt gevaarlijk?' en 'ik heb net een nieuwe vulling, is het normaal dat die nog pijn doet?'. De tandheelkundige wereld verandert snel, wat normaal was in 1995 is nu totaal anders.

Zo zijn per 1 juli 2018 grijze vullingen (vrijwel volledig) verboden en de witte werken compleet anders. Stel altijd uw vragen, Google met mate en u glimlacht nog lang en gelukkig.

Maartje Borghuis

Meer berichten