Mijn grote vriend de boom bij Emerald Lake Foto: Noortje de Vries
Mijn grote vriend de boom bij Emerald Lake Foto: Noortje de Vries (Foto: Eva Simeonidis)
Noortje de Vries

Meer dan 3 kilometer boven zeeniveau relaxen tegen een boom

  Column

Ik denk dat het wel algemeen bekend is dat Nederland onder het zeeniveau ligt. Dat houdt in dat een groot gedeelte van Nederland onder water komt te staan als de dijken breken. Hier in Amerika hoef je je daar helemáál niet druk om te maken. Hier ligt alles mooi hoog en droog. Vooral hier in Denver.

Een weekend in Nederland is meestal thuis te vinden of als je gek wil doen naar een dorpje verderop in het land. In Amerika kan je ervoor kiezen om een weekend weg te gaan. Met het vliegtuig bijvoorbeeld. Naar Denver ging deze reis. Met twee andere au pairs vlieg ik naar de hoofdstad van Colorado. De stad die van zichzelf al 1,6 km boven zeeniveau ligt.

Ik, als Nederlander, merk het heel snel als ik een berg op of af ga. Mijn oren gaan dicht en poppen weer open. Ik word heel snel moe en soms heb ik moeite met ademhalen.

Om het nog gekker te maken besloten we te gaan hiken op de Rocky Mountains. De bergen die Denver beroemd maken. En bergen betekent nog meer boven zeeniveau dan dat ik nu al was.

We begonnen makkelijk: Bear Lake. Een meer waar je met de pendelbus naartoe kon en waarbij je gewoon een rondje om het meer kon lopen. Daarna besloten we een andere route te nemen. Die naar Emerald Lake. Een tocht van in totaal 3 kilometer heen en 3 kilometer terug. Met als hoogste punt 3.1 kilometer boven zeeniveau en als je hoogste berg waar je ooit op bent geweest de zandberg in de Lissevenlaan is dan is het best wel een pittige tocht. Maar daar dacht ik niet aan. Ik kon het wel redden.

Nou, het duurde 1,5 uur en acht stops om op adem te komen maar dan ben je wel op een mooi stukje van de wereld. Een meer dat ligt tussen de bergen. Met pijn in mijn voeten liep ik richting een boom, die vanaf dat moment mijn beste vriend was om tegen aan te liggen. Moe maar voldaan kijk je dan uit naar het meer en denk je bij jezelf: 'Dit is het verhaal hoe ik later mijn kinderen uitleg waarom wij niet hiken'. Want hiken, dat is niet gemaakt voor deze onderzeese Nederlander.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden