Logo weekbladdeschakel.nl


Waalre Energie Lokaal

Kolencentrales bij het oud ijzer?

  Column

De kolencentrales in Nederland moeten volgens de overheid vóór 2030 dicht. Begrijpelijk gezien het vervuilende rookgas en de grote CO2-voetafdruk, maar een enorme uitdaging voor wetenschap, techniek, en bedrijfsleven. Gezocht wordt onder meer naar duurzame energiedragers, liefst zonder koolstof, maar die wel net zo makkelijk op te slaan zijn als steenkool.

Studenten van de TU Eindhoven gaan nu als Team SOLID met het bedrijf Metalot uit Budel deze uitdaging aan en zetten daarbij in op ijzer. IJzer komt veel voor in de aardkorst en raakt dus ook op lange termijn niet op, en het is nog goedkoop ook. Al eeuwenlang wordt steenkool ingezet in de productie van staal. De ijzeroxides in ijzererts worden omgezet naar ijzer, terwijl steenkool wordt verbrand tot koolstofdioxide. IJzer is rijk aan energie, die het langzaam door roesten weer kwijt raakt. De energiedichtheid van ijzer is groter dan die van batterijen die op zeldzamere metalen werken.

Het Team SOLID wil nu duurzaam gewonnen waterstof gebruiken om van ijzeroxide ijzerpoeder te maken. De oorspronkelijke zonenergie of windkracht zit dan niet meer in het waterstofgas maar in het ijzerpoeder. Terwijl waterstof voor gebruik als energiedrager samengeperst moet worden, hoeft dit bij ijzerpoeder helemaal niet. Bij een grote energievraag in een energiecentrale kan ijzerpoeder snel worden verbrand, waarbij warmte vrijkomt die water verdampt, wat turbines laat draaien die stroom maken. Het ijzeroxide blijft daarbij netjes als vaste stof achter, zodat de cyclus opnieuw kan beginnen. Het resultaat is een koolstofvrij, duurzaam en circulair systeem voor energieopslag volgens een verbazingwekkend simpel principe.

Dit is een prachtig initiatief, dat gedreven studenten de ruimte geeft om hun tanden in een project rond duurzaamheid te zetten en echte innovaties voort te brengen. Wat goed, dat dit hier in deze regio gebeurt!

Antonio Vaccaro
Waalre Energie Lokaal

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox