Logo weekbladdeschakel.nl


Waalre Energie Lokaal

Warmtepomp met subsidie

  Column

Om duurzame verwarming te bevorderen heeft de regering tot 2021 een subsidieregeling ingesteld voor warmtepompen, die kan oplopen tot 1800 euro voor zeer zuinige exemplaren. Daarom is het nu een goed moment om na te denken over de aanschaf van een volledige warmtepomp, of een in combinatie met de huidige cv-ketel.

Een lucht-water warmtepomp gebruikt elektrische stroom om warmte uit de lucht om te zetten in warm water. Dit kan buitenlucht zijn of lucht van mechanische ventilatie in het huis. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel om warm water te maken voor wassen en douchen. De cv-ketel springt bij als de warmtevraag groot is of als het erg koud is. Een hybride warmtepomp kun je combineren met je huidige radiatoren of vloerverwarming. Een volledige warmtepomp heeft geen cv-ketel nodig, maar is duurder en werkt het beste als het hele huis voorzien is van lage-temperatuur verwarming. Als je zo'n warmtepomp combineert met elektrisch koken (bijvoorbeeld inductie) dan kan de gasaansluiting in het huis weg en dit bespaart 195 euro per jaar!

Met de subsidie is de terugverdientijd ongeveer 10 jaar. Warmtepompen kun je kopen vanaf 3500 Euro, maar op dit moment zijn er veel aanbiedingen van veel fabrikanten in veel verschillende combinaties. De investering en terugverdientijd hangt af van de persoonlijke situatie en voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld extra investeren in speciale lage-temperatuur radiatoren om het systeem beter te laten werken en een aangenamer klimaat in huis te krijgen. Ook kun je het systeem combineren met een warm-water boiler, die bijvoorbeeld vooral werkt op de stroom van reeds aangeschafte zonnepanelen.

Er zijn ook hypotheekverstrekkers die de benodigde investering meefinancieren. Dit is aantrekkelijk met de huidige lage rente, terwijl je door de besparing op energie jaarlijks een paar honderd euro overhoudt voor andere (leuke) dingen.

Veel informatie, ook over leveranciers, is te vinden op www.milieucentraal.nl

Lukas Leyten
Waalre Energie Lokaal

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox