Foto:
Maartje Borghuis

‘Spreekwoorden’ bij de tandarts

  Column

Door de zure appel heen bijten. Even je kiezen op elkaar zetten. Iets verbijten. Met de mond vol tanden staan. Haar op de tanden hebben. Ergens je tanden inzetten. Met lange tanden eten. Oog om oog tand om tand. Tot de tanden toe bewapend zijn. Een tandje bijzetten. Iemand aan de tand voelen. Iets missen als kiespijn.

Het is bijzonder hoeveel spreekwoorden en/of gezegdes die iets met het gebit te maken hebben een negatieve betekenis of bijklank hebben. Ik las recente een artikel over het gestegen aantal meldingen van mensen met gebitsklachten, die voortkomen uit tandenklemmen of tandenknarsen. Blijkbaar heeft het afgelopen jaar gezorgd voor bovenmatige stress, die leidt tot kaakpijn, spierpijn, gesleten, gebroken of gespleten kiezen.

Ik krijg ze ook regelmatig in de stoel, mensen met milde tot ernstige pijnklachten, waarbij direct gedacht wordt aan een gaatje of een zenuwontsteking. Dat móet het wel zijn, want het doet zo’n pijn. Men vindt het soms moeilijk om te accepteren dat je als tandarts geen ‘makkelijk’ probleem ziet met een kant en klare oplossing. Geen simpele vulling, geen snelle verdoving, geen ‘zenuw-eruit-en-weg-is-uw-pijn’ trucje. Ik heb meermaals voorbeelden in het verleden gezien van een hele straat aan zenuwkanaalbehandelingen, maar nog altijd pijnklachten. Vroeger was de tandarts sneller geneigd om de boren.

Deze pijnen kunnen op verschillende manieren behandeld worden, het achterhalen van de oorzaak is dan wel belangrijk en kan soms even zoeken zijn. De oorzaken zijn multifactorieel, bijvoorbeeld stress, maar ook een verkeerde beet, ongelijke contacten in de mond, aangeleerde gewoontes etc. De oorzaken kunnen bij iedereen verschillend zijn, zo ook de oplossing. Uw tandarts kan dit zelf aanpakken, maar u kunt ook worden doorverwezen naar een kaakfysiotherapeut of de kaakchirurg.

Veelal komt het neer op een vorm van bescherming (door bijvoorbeeld een knarsbitje), het bestrijden van de symptomen (door ontspanningsoefeningen en massage) en het aanpakken van de oorzaak (stressreductie en eventueel psychotherapie). Tja, komt een vrouw bij de tandendokter en die eindigt bij de psycholoog, dat is een uitkomst die nog niet heel bekend is. Men wil gewoon snel van de pijn af, bam.

Nou is het afgelopen jaar wel gebleken dat oplossingen niet altijd snel voor handen zijn en geduld soms enorm op de proef wordt gesteld. Er is niet altijd een snelle oplossing. Ikzelf word ook wel eens wakker met gevoelige tanden omdat ik weer eens heb lopen klemmen in m’n slaap, het afgelopen jaar is niemand in de koude kleren gaan zitten waarschijnlijk.

Laten we hopen op een mooi, zen, ontspannen, rustig, warm, zonnig en gezellig voorjaar.

Tegen de tand des tijds is niets bestand, maar zolang we iedere ochtend weer wakker worden kan die nieuwe dag weer een mooie dag zijn. Geen boer met kiespijn hier.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden