‘Vaktaal’ bij de tandarts


Foto:
Maartje Borghuis

‘Vaktaal’ bij de tandarts

  Column

Soms laten wij de oren van onze patiënten een beetje toeteren. Dan vliegen de termen als DPSI, PPS, PPO, NOCTP, M3, MH, OCH en DTSI door de kamer en zie je vele vragende gezichten. Het meeste is niet zo heel ingewikkeld, maar alle medici vallen een beetje in de valkuil van vaktermen. Richting patiënten probeer ik alles altijd zo duidelijk mogelijk uit te leggen in normaal Nederlands, maar in verwijsbrieven of in de patiëntenkaart wordt verwacht dat we alles netjes vastleggen met de officiële namen.

Tot 80% van wat artsen zeggen tegen hun patiënten wordt vergeten. Dat is nogal wat informatie die verloren gaat. Nu kunnen we natuurlijk die informatie ook schriftelijk meegeven en is er op internet ook al heel veel te vinden, maar niet alle informatie op internet klopt, en niet alle geschreven informatie is van belang voor die specifieke patiënt.

Ieder mens heeft toch weer zijn eigen nuances en eigen aanpak nodig, het is soms voor de zorgverlener zoeken hoe je iemand meekrijgt in het verbeteren van zijn/haar gezondheid.

Ik ben heel erg van de plaatjes. Misschien omdat ikzelf visueel ben ingesteld, maar wat ik met mijn spotlight en loepbril in die mond kan zien, dat ziet de patiënt niet. Als ik een probleem zie en de patiënt nergens last van heeft, dan moet ik een manier vinden om duidelijk te maken waarom dat probleem onwenselijk is en hoe het opgelost kan worden.

Alleen zeggen ‘u heeft tandsteen’ of ‘u moet beter poetsen’ schiet dan tekort. Ik heb allerlei foto’s en afbeeldingen of zelfs een digitale 3D scan om dingen beter uit te kunnen leggen.

Nu is de urgentie van een gaatje of een ontsteking meestal wel snel duidelijk, maar slijtage of tandvleesontstekingen zijn wat waziger voor veel mensen. Dit zijn vaak chronische problemen die langzaam en vaak pijnloos voortschrijden. Hoe eerder het wordt opgemerkt en aangepakt hoe beter, maar dit goed uitleggen is best nog wel een kunst.

Soms pak ik de cardioloog erbij: ‘Als hij verstopte aderen makkelijk zou kunnen schoonmaken om een hartaanval te voorkomen, zou hij het met liefde doen’. Nu krijg je gelukkig van wat tandsteen niet meteen een hartaanval, maar het moeten trekken van de kies willen wij natuurlijk graag voorkomen.

Als u dingen vergeet die uw tandarts heeft uitgelegd, of hij/zij gebruikt ingewikkelde termen, vraag het dan gewoon nog eens na. Als u snapt wat het probleem is, dan kunt u er zelf makkelijker mee aan de gang.

En ter verheldering: Dutch Periodontal Screening Index, Periodieke Parodontale Screening, Periodiek Preventief Onderzoek, Non Operative Caries Treatment and Prevention, een verstandskies, mondhygiëne, onder controle houden en Dutch Toothwear Screening Index.

Kunt u meepraten de volgende halfjaarlijkse controle! O sorry, het periodiek preventief onderzoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden