Foto:
Maartje Borghuis

‘Last minute' bij de tandarts

  Column

Heel soms klopt mijn planning niet helemaal. Als je al lang tandarts bent, is je inwendige agenda behoorlijk strak, ook in privésfeer. Ik ben die ene die altijd een paar minuten te vroeg is. Maar de perikelen van de afgelopen maanden hebben mijn hersens toch ook wel vermoeid en daarom zit ik nu heeeeeel vroeg in de ochtend mijn column te tikken zodat de lieve redactie van de Schakel haar werk kan blijven doen.

De meest recente maatregelen van onze overheid vallen de meesten toch wat zwaar, gaan we net de donkere maanden van het jaar in en dan moeten we wéér terugschakelen in onze vrijheden. Dat is niet bijzonder leuk, maar hopelijk zijn we er dan sneller door. We merken in de praktijk dat het overgrote deel van de mensen nu met een mondkapje binnenkomt, heel fijn.

Ter info, bij het betreden van de behandelkamer mag het mondkapje af. De tandarts was, is en blijft een veilige plek, we doen er alles aan om onze patiënten gezond te houden.

Wat we ook merken, is dat sommigen hun behandelingen uitstellen. Liever even niet komen, afbellen wegens corona of ‘corona’ (beste smoes ooit nu). Uitstellen is al járen een ding, maar dat is meer omdat ons zorgverzekeringsstelsel een beetje scheef is gegroeid. Hogere premies, lagere vergoeding en weinig behoefte om extra geld uit te geven aan het gebit. Dat laatste snap ik overigens echt wel, liever een nieuwe iPhone dan een brug. Of liever brood op de plank dan een gebitsreiniging.

Het heilige huisje van deze maand is dan ook: ‘Ach ik heb nergens last van, die …… hoeft nu niet, doe maar alleen wat echt nodig is’.

Die zin hoor ik steeds meer. Het lijkt alsof we langzaam terugkeren naar de periode van de Spaanse griep in de 20e eeuw, waarin spoedzorg de norm was. De tandheelkunde is één van de medische gebieden waar we heel veel kunnen zien aankomen. Ik voorspel regelmatig dingen bij patiënten, waarna uitstel volgt, waarna mijn voorspelling uitkomt. Soms resulteert dat in duurdere behandelingen of in het verlies van tanden en kiezen.

En ja ik weet dat er tandarts-boefjes zijn die u een Dave Roelvinkje willen aansmeren terwijl het niet nodig is, helaas.

Maar het is voor een oprechte zorgverlener soms lastig om te weten dat dingen gaan gebeuren, maar dat iemand het oprecht niet kan betalen. Dat IC-bed van 2500 euro per dag wordt vergoed (gelukkig!), maar een ontsteking in de mond niet, helaas.

Als uw tandarts waarschuwt voor problemen, probeer er niet mee te wachten tot de laatste minuut. Een auto krijgt zijn APK en onderhoud om lekker te blijven draaien.

Uw gebit heeft soms ook nieuwe bandjes en een wasstraat nodig.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden