Foto:
Maartje Borghuis

‘Liegebeestjes’ bij de tandarts

  Column

Onlangs kwam ik een hilarisch artikel tegen over een onderzoek van DentaVox waaruit bleek dat 73% van de tandartsbezoekende mensheid wel eens liegt tegen zijn of haar mondzorgverlener. Waarom dat gegeven überhaupt onderzocht moest worden weet ik niet, maar dat terzijde.

Het zit in de natuur van de mens om wel eens te liegen als het beter uitkomt, en ik weet heus wel dat het gebeurt, maar ik probeer mijn eigen patiënten te stimuleren om gewoon eerlijk te zijn. Qua zorgdoel kom je dan uiteindelijk het snelst waar je wil zijn, let wel, het zorgdoel van de patiënt, niet van mij.

De twee belangrijkste redenen om te liegen zijn schaamte en angst. 67% liegt over de eigen mondhygiëne (‘ja hoor ik poets echt twee keer per dag’) en meer dan de helft heeft wel eens een probleem aangedikt om snel een afspraak te krijgen. Andere redenen om te liegen zijn het beschermen van het zelfbeeld, angst voor afwijzing en niet willen inzien dat het in de mond niet goed is.

Ik stel me dan meteen voor dat alle tandartsen hele strenge schooljuffen moeten zijn die iedereen meteen de les gaan lezen en boos worden als het huiswerk niet is gedaan. In mijn jonge enthousiasme heb ik die fout vast wel eens gemaakt (maar niet streng), tegenwoordig kan ik goed uitleggen dat het niet in mijn belang is. Als iemand wat minder goed zijn gebit verzorgt en de consequenties wil dragen, dan is dan ook goed. Net zoals roken, slecht eten en weinig bewegen. Als zorgverleners boos worden, luistert niemand meer.

De enige soort van uitzondering die ik kan maken zijn de kindjes. Uiteraard word ik op hen nooit boos en zeggen kinderen vaak op een heerlijke manier de absolute waarheid, maar de ouders van die kindjes willen de waarheid nog wel eens nuanceren (‘ja hoor ik poets echt twee keer per dag’).

Hierbij het heilige huisje van deze maand: ‘Ach, het zijn maar melktanden, er komen toch weer nieuwe’.

Nog altijd komt cariës bij kinderen veel voor en (logischerwijs) weten niet alle ouders wat ze hiermee moeten doen. Zolang er geen pijn is, is er ook geen probleem toch?

Helaas zijn gaatjes op jonge leeftijd een grote bepalende factor voor gaatjes in het blijvend gebit (dat al vanaf het 6e jaar aanwezig is!). Er kan veel weerstand ontstaan als die ‘betweterige’ tandarts gaat uitleggen wat er allemaal fout gaat en wat ouders anders moeten doen.

Ik hoop dat mijn patiënten altijd eerlijk durven zijn, ik snap écht dat een gezin met vier kinderen allerlei dagelijkse uitdagingen heeft en goed poetsen niet eenvoudig is.

Zolang de neusjes dezelfde kant opstaan (een kindje met een gezond mondje) werkt eerlijkheid zeker het langst.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden