Waarom ik naar Amerika ging


Boven op de Rocky Mountains in Denver, CO waar ik even mijn rust kan vinden  Foto: Noortje de Vries
Boven op de Rocky Mountains in Denver, CO waar ik even mijn rust kan vinden Foto: Noortje de Vries (Foto: Noortje de Vries)

Waarom ik naar Amerika ging

Ik wilde niet meer leven in de regels van de gemeenschap

Noortje de Vries

Geboren en getogen in Aalst-Waalre, de dochter van de glazenwasser en het meisje van de Kruidvat. Zo kennen de meeste Waalrenaren mij wel. Afgelopen twee jaar had ik echter het mooie kleine dorpje in het zuiden verwisseld voor het grote avontuur in Amerika.

In mijn maandelijkse columns hield ik iedereen op de hoogte van mijn avonturen. Nu ben ik weer terug en voelt het wel raar. Waalre is bijna niet veranderd maar ik zelf juist super veel. Ik heb altijd perfect geleefd zoals de gemeenschap het verwacht: beginnen bij de basisschool daarna middelbare school en dan meteen gaan studeren. Geen tussentijdse stop en gewoon mee gaan met het ritme wat voor je uitgelegd is. Daar is natuurlijk niks mis mee maar nadat mijn broer ziek was geworden en overleed ben ik toch achter mijn oren gaan krabben. Is wat er van mij verwacht wordt ook wat mij blij maakt? Het antwoord was negatief en ik moest weg. Op dat moment gebeurde te veel in mijn leven en trok ik het niet meer. Ik ben als het ware gewoon twee jaar weg gelopen voor mijn problemen. Puur om mijn hoofd rust te geven.

Anders dan verwacht

Aan de westkust ben ik mijn jaar begonnen. Met een bijna 8 duizend kilometer tussen mij en mijn oude leven kon ik mijzelf opnieuw vinden. Amerika was voor mij namelijk altijd het land waar ik antwoorden zou kunnen vinden. Voor mijn gevoel was alles altijd beter en goedkoper in Amerika. Dit klopte deels ook wel, want sommige kleding is ook een stuk goedkoper, de bioscopen zijn geweldig en alles heeft een drive-thru, maar ik heb ook erg aan dingen moeten wennen. De tip die je de ober altijd moet geven nadat je uiteten bent geweest, het prijskaartje in de supermarkt is excl. btw dus wat je uiteindelijk betaalt is altijd duurder en je kan niks fietsend doen. Het leven in de middenklasse Amerika was voor mij dus wel heel anders dan ik vooraf gedacht had.

De Amerikanen vielen mij daarentegen altijd wel reuze mee. De opvatting dat ze heel uitbundig en over de top zijn, klopt. Maar dit is alleen als ze met vrienden en familie zijn. Op een doordeweekse avond zitten zij ook gewoon net als jij en ik op de bank een filmpje of serie te kijken. Geen analoge tv want dat is al oud nieuws in Amerika. Alle streamingdiensten spelen de hoofdrol.

Een wereldreiziger

In de twee jaar dat ik in Amerika heb gezeten heb ik zestien staten aangetikt. De meeste daarvan heb ik kunnen bezoeken in mijn eerste jaar en dat kwam omdat ik elk weekend vrij had. Het velen reizen heeft mijn doen inzien dat ik een wereldreiziger ben. Door de vluchten ben ik erachter gekomen dat ik het heel tof vind om nieuwe plekken te ontdekken, mensen te leren kennen, nieuw eten te proberen en het mooiste van alles vond ik wel dat ik erachter kwam dat de drempel eigenlijk super laag ligt om het ook te doen.

Aan de westkust ben ik echt een jaar bezig geweest met het rust vinden in mijn hoofd. Verwerken wat er de afgelopen jaren is gebeurd zodat ik weer met gezond verstand verder kan gaan met mijn leven. Nu heeft deze verwerking mij langer gekost dan ik voor ogen had en heb ik na zes maanden in Amerika besloten dat ik mijzelf meer wil ontdekken en ontwikkelen zonder invloeden vanuit Nederland. Daarom besloot ik nog een extra jaar te blijven en aan de oostkust dicht bij New York City met een fris hoofd te kijken wie ik ben, wat ik belangrijk vind in het leven en wat ik met mij wil meedragen. To be continued.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden