Monique van Zutphen overhandigt een oude lessenaar aan Hans Sonnemans. (Foto: Paula van Overveld).
Monique van Zutphen overhandigt een oude lessenaar aan Hans Sonnemans. (Foto: Paula van Overveld). (Foto: Paula van Overveld)

Kringloop en museum vinden elkaar

Samenwerking is misschien wel de enige in zijn soort

Van de redactie

Museum 't Oude Slot in Velhoven en Kringloop De Kempen (met een vestiging in Waalre) zijn de afgelopen week een samenwerking aangegaan. Deze samenwerking houdt kort gezegd in dat ze over en weer voorwerpen zullen aanbieden en van elkaars expertise gebruik zullen maken.

WAALRE - Spullen van historische, museale waarde waar Kringloop de Kempen op stuit gaan naar het museum. Omgekeerd gaan spullen die het museum niet in de collectie op kan nemen, naar Kringloop De Kempen die er een goede bestemming voor vindt en niet weggegooid hoeft te worden. Voor beide partijen een win-win-situatie dus.

Bijzonder

Deze bijzondere samenwerking is misschien wel de enige in zijn soort in Nederland. Bij een uitruiming van een heel huis, komt Kringloop De Kempen soms spullen tegen die van historische waarde zijn en een museale bestemming verdienen. Zoals bijvoorbeeld oude gebruiksvoorwerpen met een verhaal, een dagboek uit de oorlogsjaren of andere documenten van historische waarde. Museum ’t Oude Slot heeft haar focus op de historie van onze regio en is er om dit erfgoed te bewaren. Dit is voor Kringloop De Kempen de reden om deze zaken aan het museum te schenken.
“Op deze manier kunnen er ook meer mensen van genieten dan een enkele verzamelaar in onze winkels in Veldhoven, Bergeijk en Waalre”, aldus Monique van Zutphen. Omgekeerd stellen mensen het museum soms historische spullen ter beschikking. Het museum is geïnteresseerd in objecten met een verhaal en een relatie met de collectie die het heeft. Toch kunnen niet alle aangeboden zaken in die museale collectie worden opgenomen. Ze passen niet in 'het verhaal' of er zijn dubbelingen en de ruimte in het depot is bovendien niet onbeperkt. Voorheen keerden deze schenkers onverrichter zake huiswaarts met hun spullen, waar ze soms in de afvalbak verdwenen. Nu wordt hen gevraagd of ze het goed vinden als deze spullen doorgegeven worden aan Kringloop de Kempen. Daar kan dan een soms gekoesterd voorwerp toch nog een mooie bestemming kan krijgen bij een andere liefhebber.

Ook bij Kringloop de Kempen hebben ze ‘samenwerken’ hoog in het vaandel staan en is ‘spullen een tweede leven geven’ onderdeel van hun core business. Museum ’t Oude Slot en Kringloop de Kempen zijn geen onbekenden van elkaar. Zo schonk het museum al ooit vitrines die zij over hadden. En kreeg een authentieke bakfiets van Kringloop de Kempen daar een plekje ter decoratie. De samenwerking past sowieso precies bij een van de speerpunten van museum om meer in te zetten op samenwerking met lokale cultuurpartners en andere regionale organisaties.

De samenwerking werd bekrachtigd met de overhandiging van een antieke lessenaar door bestuursvoorzitter Monique van Zutphen van Kringloop de Kempen aan Hans Sonnemans, directeur van museum ’t Oude Slot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden