Toos stopt met les geven, maar blijft meedoen bij de gym.
Toos stopt met les geven, maar blijft meedoen bij de gym. (Foto: Wilama Stofmeel)

Juf Toos houdt gymlessen voor gezien

'Koninklijke onderscheiding was een leuke verrassing'

Wilma Stofmeel

Het leven van Toos Kerstens staat van jongs af aan in het teken van turnen. Kinderen die nu volwassen zijn, soms al opa of oma, zaten bij haar op DVS gym. Vaak gingen daar de kinderen van, ook naar DVS gym. Dat kon al vanaf vier jaar. Nu beginnen de jaren bij Toos te tellen en les geven valt haar zwaar. De coronacrisis heeft haar geholpen om de knoop door te hakken en te stoppen met lesgeven.

WAALRE - Toos zat op OBC gym in Eindhoven. “In die tijd turnden jongens en meisjes gescheiden. Mijn man Jac ging speciaal voor mij op turnen en heeft mij altijd ondersteund. Op mijn vijftiende haalde ik het diploma Kleutergym, op mijn achttiende diploma Turngym. Toen wij in Aalst kwamen wonen kwam de pastoor van de O.L.V. presentatie vragen of ik de jongens en de meisjes gymles wilde geven.

Hazzo

In de jaren zeventig hadden we het grootste aantal leden. Ik gaf toen op verschillende plaatsen in Aalst les aan groepen van dertig kinderen en startte met gym voor ouderen in Het Hazzo. Later kwam daar de Pracht bij. Jac gaf jongens les, daar zaten een paar goede bij die nationaal uitkwamen. Onze dochter Petra gaf vanaf haar zestiende les, totdat ze haar derde kind kreeg. Naast lesgeven ben ik jurylid bij nationale en internationale wedstrijden. Afgelopen voorjaar nog, net voor de lockdown in Nederland. Internationaal jureerde ik zes jaar geleden voor het laatst op Sicilië.”

Tijdens de feestelijke uitvoering van veertig jaar DVS gym werd Toos, in aanwezigheid van ouders en kinderen, koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Ons Petra drong er op aan dat ik een rok aan moest trekken. Ik snapte niet waarom. Het was een hele leuke verrassing en dat met alle mensen erbij.”

In 2012 verhuisden het echtpaar Kerstens naar een appartement in het Brabantiagebouw. Toos wilde graag bezig blijven en hing een briefje op met de vraag wie er in de ontmoetingsruimte beneden wilde gymmen. Daarop meldden twaalf dames zich aan. Annie van Doormalen is daar een van. “Iedereen komt altijd heel trouw naar de gym, meestal had je een goede reden dat je wegbleef of je was ziek. We hebben een gezellige groep. Na afloop drinken we koffie en op het einde van het seizoen gaan we samen uit eten, dan houden we Toos vrij, als bedankje.”

Er is een opvolger voor de gymles, vertelt Ilonka van Schaik, Welzijns coach Vitalisgroep. “Een van onze bewoners kreeg vanwege de lockdown, buiten fysiotherapie.Terwijl de therapeut oefeningen met hem deed vroegen andere bewoners of zij mochten aansluiten. Dat kon tijdelijk. In het nieuwe seizoen gaat fysiotherapeut Silvia, van Knegt & Bungelaar, voortaan een half uur gymles geven.” In september neemt het gymgroepje afscheid van juf Toos, ze blijft wel mee gymmen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden