Er was over de middag verdeeld, veel belangstelling voor de Open Tuin. Foto: Wilma Stofmeel.
Er was over de middag verdeeld, veel belangstelling voor de Open Tuin. Foto: Wilma Stofmeel. (Foto: Wilma Stofmeel)

Open tuin pastorie Agnus Dei-kerk

Toen dominee Ferdinand Borger in de AD-kerk aantrad had hij één wens, een mooi aangelegde pastorietuin om mensen buiten te ontmoeten, er activiteiten te ontwikkelen en er samen te genieten. Met behulp van 'struikrovers', hovenier van de Vijfeijke en een aantal vrijwilligers werd al een groot gedeelte van de tuin gerealiseerd. Om dat te vieren organiseerde Borger op vrijdag 24 juli een Open Tuin-middag. Rond de veertig gasten: vrijwilligers, buren uit de omliggende straten, struikrovers en vrienden kwamen de tuin bewonderen.

Waalre - Henny Oosterbosch is een van de struikrovers: “Mijn huis was net gerenoveerd en de tuin kon wel wat nieuwe planten gebruiken. Ik nam contact op met Woonstichting 'thuis en vroeg of ik planten uit de tuintjes mocht halen van de woningen in de Michiel de Ruyterstraat. Die stonden op de nominatie om te worden gesloopt. Bij 'thuis vonden ze dat een goed idee en noemde het project ‘Struikrovers’. Er was veel belangstelling voor de planten en we kregen alle medewerking van 'thuis.”

Eerst ging Borger in de tuin in zijn eentje aan de slag. Het is een grote tuin en er waren veel planten nodig, wat erg kostbaar zou worden. Toen hoorde hij over struikrovers die planten uit de tuintjes haalden van huizen die werden gesloopt. Daarop ging hij zelf ook kijken of hij er zijn slag zou kunnen slaan. En ja, er was genoeg van zijn gading. Alleen was daar het probleem hoe alles thuis te krijgen. Hij vertelde de struikrovers die al volop bezig waren planten uit te graven, dat de planten voor de pastorietuin aan de Michiel de Ruyterstraat waren. Meteen staken ze allemaal een handje toe. Kruiwagens vol planten werden in zijn tuin afgeleverd. Daarna maakte hij het ontwerp van zijn tuin en realiseerde dat samen met de hovenier en enkele vrijwilligers. “Rosa en Bea onderhouden nog steeds de tuin. Nu de tuin zover klaar is dat ik er zitjes neer kan zetten leek het mij een mooie aanleiding om Open Tuin te houden. Op mijn verzoek of er mensen wilde helpen met koken voor een eenvoudige maaltijd, kwam veel respons. Er zijn hapjes vooraf en straks is er een buffet met courgettesoep, verschillende salades, aardappelgratin en een dessert van chocolademousse met slagroom, aardbeien en meloen.”

Voor de bezoekers was het leuk kennis met elkaar te maken of elkaar weer eens te ontmoeten. Veel gesprekken gingen over hoe ze deze coronatijd zijn doorgekomen en er werd goed gebruik gemaakt van het buffet. Borger is heel tevreden over de opkomst. “Ik wil de tuin het hele jaar door openstellen. Mijn volgende wens is dat de tuin die aan de tuinkamer van de AD-kerk grenst doorloopt in deze tuin. Na de mis zingen we buiten het slotlied en drinken samen koffie. Er kan nog veel worden georganiseerd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden