‘Die Lustigen Brüder’ kijken al lang uit naar hun Terrasconcert.
‘Die Lustigen Brüder’ kijken al lang uit naar hun Terrasconcert. (Foto: Kim Maas)

Die Lustigen Brüder mogen weer

Sinds de corona maatregelen van het RIVM weer wat zijn versoepeld, kijken de mannen van ‘Die Lustigen Brüder’ er reikhalzend naar uit om weer te kunnen optreden. Op zondag 26 juli mag het weer, dan geeft de blaaskapel voor het eerst weer een terrasconcert. Dit keer op het terras van Restaurant Zaal de Doelen op de Markt, vanaf 14:00 uur. Bart Geelen laat nadrukkelijk weten dat het optreden volledig coronaproef wordt georganiseerd. Iedereen houdt 1,5 m afstand, er zijn wandelroutes, er mag niet worden gedanst en ook zingen is dan uit den boze.

WAALRE - In andere jaren hadden de mannen van ‘Die Lustigen Brüder’ het druk in deze tijd van het jaar. Niet alleen met optredens van de eigen blaaskapel, maar ook omdat ze daarnaast nog in andere gezelschappen spelen. Door de coronacrisis is het lange tijd stil geweest rondom de muzikanten. Er kon niet meer worden gerepeteerd. Er waren geen optredens meer, ineens was de agenda leeg. De muzikanten hielden wel online contact met elkaar om ideeën uit te wisselen.

In gewone omstandigheden gingen de mannen bij andere blaaskapellen op bezoek en trokken ze over de grens naar Duitsland om daar op te treden en om er het ‘Woodstock der blaasmuziek’ te bezoeken. Een van de grootste festivals op het gebied van blaaskapellen waar de mannen van ‘Die Lustigen Brüder’ inspiratie opdoen en er bondgenoten in muziek ontmoeten, maar ook dat ging niet door. Hier in Nederland heeft de ‘Edelweissmuziek’ een stoffig imago, maar dat is die beslist niet. Het is juist verrassend interessante muziek, naast de traditionele Duitse en Oostenrijkse muziek komt die ook in Tsjechië voor.

In 2019 vierde de kapel het tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan werd er een cd gemaakt, Kapellmeister Sam Ratering en slagwerker Bart Geelen tekenden voor de arrangementen. De opnamen, verzorgd door Joris Nieuwendijk, werden in vier avonden gemaakt. Op 8 maart van dit jaar, op de valreep van de lockdown, werd de cd ‘Ein Lustiges Jahrzehnt’ in de Leemerhoef aan de Gestelsestraat gepresenteerd. De kapel speelde toen enkele nummers van de cd die goed werden ontvangen door de vaste fans. Verder was er een optreden van ‘Cesticka’ uit Hout-Blerick met Tsjechisch repertoire. Twee dagen later ging overal de horeca op slot.

Sinds 1 juli mag er weer worden gerepeteerd. Geelen vertelt dat na drie maanden stilliggen de nummers weer even moeten worden opgepoetst. “We zijn ons ook goed bewust dat we ernstig rekening moeten houden met de RIVM-regels. We hebben geen zanger of zangeres in de kapel, maar we spelen toch meezingers. Dat mag nu echt niet. We leggen op de tafels een briefje met het verzoek niet te dansen en mee te zingen zodat iedereen veilig kan genieten van onze muziek. Er zijn nog cd's voor €10 te koop, we nemen er zondag een stapel van mee.” Bestellen kan ook via: cd@dielustigenbruder.nl

Meer info:

www.dielustigenbruder.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden