Ondertekening uitvoeringsovereenkomst. Links: Directeur Jan Baan van Brabants Landschap. Rechts: Gijs Ploegmakers van Ploegam.
Ondertekening uitvoeringsovereenkomst. Links: Directeur Jan Baan van Brabants Landschap. Rechts: Gijs Ploegmakers van Ploegam. (Foto: )

Startsein voor Natuurherstel Greveschutven

Brabants Landschap en Ploegam hebben vrijdag 17 juli een overeenkomst getekend waarmee het officiële startsein werd gegeven voor de werkzaamheden aan het Greveschutven.

REGIO - Dit ven is onderdeel van het visvijvercomplex in natuurgebied Valkenhorst. Omvangrijke natuur wordt hier hersteld en ontwikkeld. Als er niets gedaan wordt, loopt de natuurkwaliteit van het Natura 2000-gebied achteruit. Het Greveschutven wordt gebaggerd en er komt meer ruimte voor vochtige heide en natte laagten. Grenzend aan het bestaande natuurgebied wordt op voormalige landbouwgrond nieuwe natuur ontwikkeld.

Libellen

Om zeldzame soorten in en om het Greveschutven te behouden, zoals libellen, amfibieën en vogels, wordt de sliblaag op de bodem van het ven verwijderd. Het bedrijf Ploegam uit Oss heeft de opdracht gekregen en is gestart met de eerste werkzaamheden: de aanleg van een tijdelijke dam om een ‘baai’ waar veel libellen leven, te beschermen tijdens het baggeren. Vanaf september start het echte werk. Directeur van Ploegam Gijs Ploegmakers is blij met de opdracht: “We willen met ons bedrijf een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit project brengt zeldzame natuur terug. Een belangrijke waarde die niet in cijfers uit te drukken is.”

Natuurontwikkeling

In het voormalige landbouwgebied ten noorden van het Greveschutven wordt volgend jaar nieuwe natuur ontwikkeld. Het gebied, net over de gemeentegrens in Waalre, wordt door Brabants Landschap het Achtereinds Laag genoemd. Directeur Jan Baan is erg tevreden met het toekomstplan: “Na herinrichting van dit gebied blijft het oude agrarische gebruik nog zichtbaar met enkele akkers en weilanden. Het is belangrijk voor het historisch besef dat de verschillende tijdslagen leesbaar blijven in het landschap. Niet alle geschiedenis moet voorgoed uitgewist worden. Mooi dat het op deze manier deel uit gaat maken van een groot natuurgebied.”

Groot project

Het natuurherstel van het Greveschutven en omgeving is momenteel één van de grotere natuurherstelprojecten van Brabants Landschap. Twintig jaar geleden werd al begonnen met onderzoek naar de kwaliteit van de bodem van het Greveschutven.

Op de website van Brabants Landschap is meer te lezen over de werkzaamheden en het gewenste toekomstbeeld: 

www.brabantslandschap.nl/greveschutven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden