De Jeugdweek wordt altijd goed bezocht door de kinderen.
De Jeugdweek wordt altijd goed bezocht door de kinderen. (Foto: Jeugdweek Aalst-Waalre)

Geen Jeugdweek, wel een ‘thuispakket’

Covid-19 gooit ook roet in het eten bij Jeugdweek Aalst-Waalre. In de laatste week van de schoolvakantie geen honderden kinderen die samen ravotten, maar een speciaal samengesteld thuispakket met spelletjes.

WAALREVoorzitter Geert-Jan Scheepens van Jeugdweek Aalst-Waalre geeft het grif toe: het was een lastige beslissing. "We willen, ondanks corona, ook dit jaar graag iets doen voor de kinderen in Aalst en Waalre”, zegt hij. "Na een interne, online, brainstormsessie zijn we uitgekomen op een zogeheten Jeugdweek-thuispakket.”

Jeugdweek Aalst-Waalre organiseert al meer dan 60 jaar kindervakantiewerk voor basisschoolleerlingen tussen 5-12 jaar. In de laatste week van de zomervakantie spannen pakweg 80 vrijwilligers zich in om 500-600 kinderen, vijf leuke dagen te bezorgen. Normaal staan zaken als speeltuin De Klimbim, een zwembad, workshops en knutselen op het programma.

Brainstormsessie
Dat lijkt nu door Covid-19 niet mogelijk. Na een online brainstormsessie heeft de Jeugdweek gekozen voor een thuispakket met spellen die met het gezin en vrienden en vriendinnetjes gespeeld kunnen worden. "Op die manier kan de Jeugdweek toch nog iets betekenen voor de basisschoolleerlingen aan het einde van de vakantie. En voor de sponsoren”, zegt Scheepens. "Een aantal bedrijven trekt doorgaans gul de portemonnee voor onze activiteiten. We vragen dit jaar geen bijdrage, maar willen wel iets terugdoen voor de steun in de afgelopen jaren. We denken bijvoorbeeld na over een tas met daarop de namen van de gulle gevers.”

Over de precieze inhoud van het thuispakket wordt nog nagedacht. Het idee is ook om dagelijks een bingo te houden. En de winnaars zouden dan bijvoorbeeld een kleine traktatie tegemoet kunnen zien. De organisatie trekt zelf de portemonnee om het thuispakket mogelijk te maken. Scheepens: "We vinden het gewoon belangrijk om dit te doen.” Volgend jaar zal dan weer als zoals vroeger worden, is het uitgangspunt.

Versoepeling
De regering heeft onlangs een verdere versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Vandaar de vraag of de traditionele Jeugdweek eigenlijk niet, al dan niet met een andere aanpak,alsnog door kan gaan. "Het besluit is al enige tijd geleden genomen”, zegt Geert-Jan Scheepens. "Op dat moment was het bericht dat er tot 1 september geen vergunningen voor evenementen zou worden afgegeven. En zo’n vergunning hebben wij nodig.” Bovendien: de afgifte van een vergunning kost al gauw vier tot zes weken. Verder wijst de voorzitter erop dat de Jeugdweek op vrijwilligers draait en dat het dan niet zo makkelijk is snel te reageren op veranderingen.

Er zijn maximaal 500 pakketten beschikbaar. Inschrijven voor de thuispakketten kan tot en met 31 augustus via:

www.jeugdweek.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden