Foto:

Boswachter brengt de natuur in de klas

"Na 14 jaar met plezier voor de klas te hebben gestaan als docent maatschappijleer heb ik op 46 jarige leeftijd dit jaar de overstap gemaakt naar de sector bos- en natuurbeheer. Momenteel loop ik met een grote glimlach stage bij het Brabants Landschap en volg ik één dag in de week met veel plezier de mbo opleiding Bos- en natuurbeheer bij Helicon in Velp."

WAALRE - Voor zijn opleiding moest Eelke een opdracht betreffende natuureducatie maken. Dit zou op 31 maart plaatsvinden maar ook hier verstoorde de coronacrisis de planning. Vrijdag jl. ging Eelke naar OBS Ekenrooi en daar aan het werk met de groepen 1 en 2. Hij vertelt over deze dag:

"Tweeëntwintig paar ogen staren mij aan. Voor hun staat een boswachter. Althans een boswachter in opleiding. Een jaar geleden was ik nog docent maatschappijleer. Sinds dit schooljaar volg ik één dag in de week de opleiding Bos- en natuurbeheer en loop ik de overige dagen stage bij het Brabants Landschap. Vandaag komt mijn voormalige beroep en mijn nieuwe ambitie samen. Ik neem de leerlingen van groep 1 en 2 van OBS Ekenrooi mee in de wereld van de prachtige natuur, de wereld van vrolijke tuinvogels en diervriendelijke tuinen (of schoolpleinen)."

"Mijn hand gaat in de lucht. Eén voor één volgen de handen van de kinderen en het is stil. Nieuwsgierige blikken, vragen borrelen op. Wat doen die opgezette dieren achter die meneer? Is dat een echte schedel? Hoe gaat het met de natuur? We praten over welke dieren er in hun tuin leven en hoe we de dieren in hun tuin kunnen helpen. Tijdens de miniquiz over tuinvogels kom ik er achter wat een sponzen die kinderhoofdjes zijn. Vragen worden weer afgevuurd. Wat eet een Koolmees? Waarom krijgt de specht geen hoofdpijn? Hoeveel eieren legt een vogel? Maar genoeg gepraat, tijd om naar buiten te gaan. Geconcentreerd gaan de hulpboswachtertjes van de Happies klas samen met de juffen en boswachter Nick mezenkasten timmeren. Natuurlijk voorzien van vrolijke kleuren en hun namen. Leem wordt met de handjes in de insectenhotels gesmeerd, daarboven komt riet en een blok hout waar ze zelf de gaatjes in boren. Ik ga door na de volgende klas, naar de enthousiaste Gompies, voor de volgende les. Na de les sluiten ze zich aan bij de workshops. De energie is voelbaar, er wordt gekletst en gelachen, het gehamer is oorverdovend, een gezellige bende. Na afloop van de workshops onthullen we de grote voedertafel, gemaakt door de boswachters van het Brabants Landschap, en nu prominent op het schoolplein. De vogelkastjes en insectenhotels worden samen met de kinderen rondom de school en in het bos opgehangen. Het motto van de school is; we zorgen goed voor ons zelf, voor elkaar en voor de natuur. En dat is zo belangrijk. Breng kinderen in contact met de natuur. Ga met ze naar buiten, geef ze kennis en laat ze ervaren. Dan gaan ze van de natuur houden. En waar je van houdt dat wil je beschermen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden