Alle vrijwilligers bij elkaar in oktober 2018. Foto: Sam Bazelmans.
Alle vrijwilligers bij elkaar in oktober 2018. Foto: Sam Bazelmans. (Foto: Sam Bazelmans)

Buurtbus wil van gedateerd imago af

De buurtbus van Eeckenrode in Aalst naar Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, Lijn 271, bestaat tien jaar. Een reeks festiviteiten worden voorbereid. Bij ouderencentrum worden binnenkort de eerste slingers opgehangen.

WAALRE - Voorzitter Boudewijn van Agt van de Buurtbusvereniging Waalre hapt even naar adem. "Wat zegt u? De buurtbus is er alleen voor oudjes die slecht ter been zijn? Misschien was dat vroeger zo, maar wij willen van dat imago af”, zegt hij. "Lijn 271 is er juist voor iedereen, ook scholieren en gezinnen.”

De toon voor het gesprek is gezet. Aanleiding voor het interview is het 10-jarig bestaan van de Buurtbusvereniging Waalre op 6 april jongstleden. Door Covid-19 konden de festiviteiten niet doorgaan. Maar nu het virus steeds meer terrein moet prijsgeven, kan de draad weer beetje bij beetje worden opgepakt. En dus wordt de voorbereiding van de festiviteiten van Lijn 271 weer hervat.

Eeckenrode

Lijn 271 vervoert sinds 2010 mensen tussen Aalst en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. De founding fathers hadden connecties met ouderencentrum Eeckenrode, vandaar dat de vrijwilligers daar nog steeds hun dienst beginnen, een sanitaire stop maken en een bakkie doen. "We zijn al tien jaar te gast op Eeckenrode”, zegt Van Agt.

Qua vrijwilligers vist de Buurtbusvereniging Waalre ook een beetje in de ‘ouderenhoek’. "De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is 72 jaar”, zegt Van Agt. "En we hebben ook enkele tachtigplussers.” Vandaar dat hij op vers bloed hoopt.

Doordeweeks

De 26 vrijwilligers van Lijn 271 sturen doorgaans op doordeweekse dagen de Mercedesbus behendig vanuit Aalst, via Waalre-Dorp naar het ziekenhuis in Veldhoven. Door corona ligt het vervoer echter sinds 19 maart stil. Naar verwachting wordt de dienstregeling op 1 september hervat. Ondanks deze onzekerheid zijn de voorbereidingen voor de viering van het jubileum in volle gang.

De eerste jubileumactiviteit is op donderdag 23 juli in het ouderencentrum. "Dat vinden wij gepast, omdat wij thuis zijn op Eeckenrode”, zegt Van Agt. Aan een bewoonster van het ouderencentrum, die misschien wel het vaakst met de buurtbus reist, wordt een speciaal gemaakte puzzel (van 500 stukjes) overhandigd. Van Agt: "Dat is passend. In Eeckenrode staat een puzzeltafel waar veel mensen in het voorbijgaan een stukje aanleggen. Ik denk dat ze blij zijn met de puzzel.”

Huis van Waalre

In het najaar, waarschijnlijk in oktober, is er ook een feestmoment in het Huis van Waalre. Dan wordt het eerste exemplaar van een speciaal samengesteld jubileumboek overhandigd. Dat is wel een besloten bijeenkomst, net als later deze maand.

Aan het publiek wordt ook gedacht, benadrukt Van Agt. ,,Op een nog nader te bepalen moment mogen alle Waalrenaren een week lang met de bus. Gratis.” Wordt vervolgd, dus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden