Chef-dirigent Dmitri Liss neemt afscheid van philharmonie zuidnederland.
Chef-dirigent Dmitri Liss neemt afscheid van philharmonie zuidnederland. (Foto: Jean-Pierre Geusens)

Chef-dirigent Dmitri Liss stopt

Dmitri Liss zal aan het einde van seizoen 2020-2021 stoppen als chef-dirigent bij philharmonie zuidnederland. Hij gaf gedurende vijf intensieve jaren leiding aan het orkest en was de eerste chef-dirigent van philharmonie zuidnederland.

REGIO - “Maestro Dmitri Liss kwam bij het orkest op een cruciaal moment in haar historie”, zegt bestuurder Stefan Rosu. “Zijn muzikale leiderschap zorgde er voor een groot deel voor dat het orkest die artistieke body heeft gekregen die het vandaag de dag bezit. Dmitri heeft een enorm stempel gedrukt op de speelkwaliteit en performance in deze periode. En laten we niet vergeten dat zijn interpretaties van de partituren vaak zijn vertaald in zinderende uitvoeringen met een welhaast seismische impact op het publiek.” Artistiek programmeur Jos Roeden beaamt dat: “Kenmerkend was zijn niet aflatende streven naar verbetering tijdens repetities en de haast elektrificerende intensiteit waarmee hij de musici tijdens de concerten aanzette boven zichzelf uit te stijgen.” Rosu vervolgt: “Zowel het orkest als maestro Liss vonden dat het na deze succesvolle periode tijd was om een nieuwe weg in te slaan. We waren het erover eens dat er voor de vervolgstappen op het artistieke pad en voor de verdere ontwikkeling van het orkest een andere artistieke signatuur gewenst was.”

Inspirerende tijd

Dmitri Liss: “Het aanbod om de eerste chef-dirigent van philharmonie zuidnederland te worden, was een enorme uitdaging. Het leek een beetje op mijn eerste stappen toen ik startte als dirigent voor een professioneel orkest: Ook toen stond ik voor een pas opgericht, nieuw orkest. Maar natuurlijk zijn er wel veel verschillen in psychologie, motivatie, organisatie, tradities enzovoort. Het was een geweldige en inspirerende tijd die me heeft verrijkt met nieuwe ervaringen, misschien zelfs wel nieuwe werkwijzen in de communicatie met collega’s. Ik zal altijd met veel trots blijven terugkijken op heel veel van onze concerten en opnames.”

Twee orkesten tegelijk

Dimitri Liss is sinds 1995 ook chef-dirigent bij het Ural Philharmonic Orchestra: “Eerlijk gezegd heb ik misschien wel een beetje onderschat hoe lastig het zou zijn om met twee orkesten tegelijkertijd te werken. Ik heb zeer selectief moeten zijn in uitnodigingen voor gastdirecties en vele verzoeken moeten afslaan. Daarnaast toert het Ural Philharmonic Orchestra wereldwijd, wat resulteerde in meer dan 50 vluchten over de hele wereld en bijna non-stop dirigeren. Dat dreef me tot de grens (en soms erover) van wat ik fysiek aan kon. Het was een echte marathon. Deze beslissing biedt me de gelegenheid om me meer te focussen op Jekaterinenburg, waar een nieuwe concertzaal wordt gebouwd. Afscheid nemen van philharmonie zuidnederland biedt ook de mogelijkheid weer meer gastdirecties te gaan verzorgen. Hoe dan ook, de philharmonie zuidnederland, alle vrienden die ik in Nederland heb gemaakt, heb ik in mijn hart gesloten en zullen altijd een belangrijke rol in mijn leven blijven spelen.”

Afscheidsconcerten

De afscheidsconcerten met Dmitri Liss staan gepland op vrijdag 23 en zaterdag 24 april 2021. En het belooft – alweer – een opmerkelijk, muzikaal event te worden. Rachmaninov's The Bells staat op het programma dat uitgevoerd wordt samen met het Yekaterinburg Philharmonic Choir , een koor dat in nauw contact staat met het Ural Philharmonic Orchestra. Daarnaast zal tijdens dit concert ook een nieuw werk te horen zijn dat philharmonie zuidnederland heeft laten schrijven door Olga Victorova. Dit werk is gebaseerd op het thema van The Bells. Victorova schreef het werk Rublev and Rembrandt voor carillon en orkest en tijdens het afscheid van Liss vindt de wereldpremière hiervan plaats.

Terugkeer als gastdirigent

Intendant Stefan Rosu en artistiek programmeur Jos Roeden sluiten af met een persoonlijke noot richting de maestro: “We gaan Dmitri Liss heel erg missen. Niet alleen als maestro en lid van ons artistieke team, maar ook als prachtig mens en als goede vriend die hij is geworden. We zijn ervan overtuigd dat veel orkestleden en het publiek dat ook zo voelen. Zijn vriendelijke en bescheiden karakter typeren Dmitri, die enorm loyaal aan de muziek en aan zijn orkest is. Een bijzonder fijn mens om mee te mogen werken. Maar we zeggen alleen tot ziens en zullen hem in de toekomst ongetwijfeld terugzien als gastdirigent.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden