'Er is gelukkig weer wat aanloop'


Het terras bij dinercafé 't Kroegske in Oirschot.
Het terras bij dinercafé 't Kroegske in Oirschot. (Foto: )

'Er is gelukkig weer wat aanloop'

Het coronavirus brengt grote uitdagingen voor de horeca met zich mee. Ook na de herstart op 1 juni. Met veel creativiteit proberen horecaondernemers zich door de crisis te slaan. Dit heeft de afgelopen maanden onder meer geleid tot de nodige klusprojecten en tal van nieuwe verdienmodellen.

REGIO - Toen de sluiting van de horeca op 15 maart werd aangekondigd moest restaurant Phood Kitchen op het Campinaterrein in Eindhoven officieel de deuren nog openen. Tim Elfring en Sabine Feron zaten echter niet bij de pakken neer. Ze kwamen onder andere op het idee voor de Farm Box, een doos gevuld met producten van verschillende leveranciers, waaronder boeren uit de regio. “We hebben er behoorlijk wat naamsbekendheid door gekregen. Veel mensen die een doos hebben gekocht zien we nu terug op het terras”, zegt Elfring.

Nadat de horeca begin deze maand mocht heropenen, zijn de meeste pijlen weer gericht op het restaurantbezoek. Elfring: “Op vrijdag 5 juni zijn we officieel opengegaan. Wij krijgen leuke reacties en mogen niet klagen over het aantal gasten. We hebben daarbij het geluk dat we kunnen beschikken over een terras van driehonderd vierkante meter.”

Openluchtbioscoop

Phood blijft zoeken naar de samenwerking met andere ondernemers. Het afgelopen weekend is de horecazaak in samenwerking met Lab-1 een openluchtbioscoop begonnen.

Snel schakelen is belangrijk in coronatijd. “Toen de coronacrisis uitbrak hebben we ons vizier vol op de toekomst gericht”, zegt Barry Smulders, eigenaar van brasserie 't Stations-koffiehuis in Waalre. Door alle onduidelijkheid over de herstart was dit nog best lastig. Smulders: “Toen er meer details bekend waren, zijn we tot de conclusie gekomen dat we buiten de meeste kans van slagen zouden hebben.”

Om hierop in te spelen werd het terras flink uitgebreid. Ook de menukaart is op de schop gegaan. Smulders: “Omdat veel mensen dit jaar niet op vakantie gaan, hebben we voor drie maanden op rij, verschillende landenthema’s gekozen."

De herstart verloopt beter dan verwacht. Smulders: “Mensen vinden het heel fijn dat ze weer kunnen borrelen. Op 1 juni om half twaalf stonden er al mensen aan de poort te rammelen.”

Om toch bezig te blijven tijdens de lockdown zijn veel horecaondernemers wekenlang aan het klussen geslagen. Zo ook Marcel en Barbara Smits van pannenkoekenhuis De Clown in Leende. “We hebben elf weken lang geklust. We zijn begonnen met het terras en later hebben we besloten om dan ook maar meteen het interieur binnen flink aan te pakken”, zegt Marcel Smits.

Passen en meten

Net als veel ondernemers in de horecabranche worstelt Smits met het coronabeleid dat in een restaurant of café maximaal dertig mensen tegelijkertijd toestaat. Op een normale 'pre-corona' zondag ligt het aantal gasten doorgaans vele malen hoger, aldus Smits: "Met de huidige coronamaatregelen is het telkens passen en meten om dertig mensen kwijt te kunnen. Daar komt bij dat je voor de gasten die buiten aanschuiven enorm van het weer afhankelijk bent.”

Bij camping en eetcafé De Volmolen aan de Dommel tussen Riethoven en Waalre werd er vol ongeduld uitgekeken naar 1 juni. “We waren superblij dat we weer van start konden gaan. Veel vaste gasten hadden we al lange tijd niet meer gezien. Inmiddels zien we ook weer nieuwe gezichten. Door alle maatregelen mis je wel een beetje de gebruikelijke gezelligheid. Daarnaast kost het uitvoeren en naleven van alle regels veel extra werk. Gasten tonen zich echter heel begripvol”, zegt medewerkster Michelle de Boer.

Ook tijdens de gedwongen coronapauze was De Volmolen in bedrijf. De Boer: “We zijn onder meer gestart met een afhaalpunt voor de verkoop van blikjes en snoepgoed aan kanovaarders op de Dommel.”

Ook dinercafé 't Kroegske, De Stapperij, Pitch & Putt en ’t Zand in Oirschot hebben hun activiteiten gedeeltelijk hervat. Met een veiling voor Artsen zonder Grenzen, waarbij er kon worden geboden op een plekje op het terras, heropende ’t Kroegske op 1 juni de deuren. Mede-eigenaar Niels van de Vondevoort is tevreden over de herstart van de horecabedrijven: "We zijn natuurlijk nog niet terug waar willen zijn, maar er is gelukkig weer wat aanloop.”

Portofoons

Hij merkt dat mensen nog moeten wennen aan het idee van een terrasbezoek in coronatijd. Van de Vondervoort: “Wij hebben het geluk dat we kunnen beschikken over een groot terras met 150 zitplaatsen op anderhalve meter afstand van elkaar. De nieuwe opstelling brengt echter wel een paar uitdagingen met zich mee. Om iedereen goed te kunnen bedienen hebben we portofoonsysteem aangeschaft. En mocht het nodig zijn dan kunnen we ook de ruimte bij onze andere accommodaties inzetten als terras."

Van de Vondervoort geeft aan dat ook de vraag naar gezins- en groepsuitjes weer in de lift zit. "Alleen weten mensen vaak niet precies wat er allemaal weer kan en mag. Om hier op in te spelen hebben we een agenda met kleinere activiteiten samengesteld.”

Geert Blenckers is mede-eigenaar van twaalf horecazaken in verschillende grote Brabantse steden, waaronder Helmond, Breda en Eindhoven. Hij geeft aan dat de periode richting 1 juni door alle veranderende regelgeving voor horecaondernemers bijzonder stressvol is geweest. Blenckers: "We zitten nog altijd in een heftige fase. Veel mensen zitten niet te wachten op het gedoe dat momenteel komt kijken bij een café- of restaurantbezoek. Doordat ze lang hebben thuisgezeten zijn ze het ook een beetje ontwend."

Blijvende initiatieven

Hij blijft echter optimistisch. "Er komt echt wel weer een tijd dat het beter wordt. Tot dat moment is aangebroken moeten we het zien te bolwerken. Als ondernemer moet je altijd creatief zijn, maar de afgelopen maanden hebben we echt moeten omdenken. Daaruit zijn ook nieuwe en blijvende initiatieven ontstaan, zoals het thuisbezorgen van cocktails en tapasplanken. Door hierin samen te werken met sterrenrestaurant De Rozario in Helmond hebben we ook een nieuw doelgroep aangeboord."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden