Marieke, Casper en Inge Verweij behaalden alle drie hun middelbare schooldiploma.
Marieke, Casper en Inge Verweij behaalden alle drie hun middelbare schooldiploma. (Foto: Hub Dohmen)

Drie geslaagden in familie Verweij

In Waalre zijn drie kinderen uit één gezin geslaagd voor de middelbare school: Marieke, Casper en Inge Verweij. Door corona gaat het geplande straatfeest niet door.

WAALRE – Bij de familie Verweij in Waalre blijven de fietsen dezer dagen in de schuur. Want Marieke (20, atheneum), broer Casper (19, havo) en zus Inge (17, havo) zijn op het Sint-Joriscollege in Eindhoven geslaagd. "Het is wel heel bijzonder, drie geslaagden in één gezin”, lacht Marieke. Ze noemt de situatie ‘even bijzonder’ als de gang van zaken tijdens de pandemie. "We hebben geen centraal schriftelijk hoeven te doen, maar we krijgen wel een normaal papiertje.”

"Voor onze ouders was het best lastig”, zegt Casper. "In plaats van één stressende examenkandidaat hadden ze er maar liefst drie in huis.” Toen duidelijk werd dat dat het centraal schriftelijk niet doorging, viel er een last van de drie. Toch kozen Marieke en Casper er voor om te herkansen. "Je kunt er nooit op achter uit gaan”, zeggen ze in koor. Zus Inge stond er al goed voor.

Als voorzitter van de leerlingenraad is Marieke de afgelopen tijd betrokken bij de maatregelen die school heeft genomen om - razendsnel (binnen één week) les op afstand mogelijk te maken. "We hebben ook met de directie over andere zaken gesproken, zoals het gala en de diploma-uitreiking.” De pandemie gooit wat dat betreft roet in het eten. "Het gala is niet doorgegaan”, zegt Marieke. "Misschien volgend jaar alsnog. Gelukkig gaat de diploma-uitreiking, in een andere opzet dan normaal, wel door.”

Vanaf 1 juli zijn bijeenkomsten tot maximaal 100 personen toegestaan. Het Sint-Joriscollege heeft gekozen voor een reeks kleine bijeenkomsten op woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 juli. Elke eindexamenkandidaat mag maximaal 2 gasten uitnodigen.

"Het is een heel ander jaar dan gedacht”, zegt Inge. Casper: "Opeens waren de examens voorbij. Dat is zo’n vreemd gevoel. Ik heb nog niet het gevoel dat ik vakantie heb." Ook de plannen om te feesten, vallen in duigen. Zo hadden de twee zussen en broer het einde van de middelbare schooltijd willen vieren met een groot straatfeest. "Dat zit er niet in, ik denk dat we iets moeten improviseren”, zegt Casper. Dat geldt ook voor de vakanties, ze wilden alle drie naar het buitenland. Casper zou met vrienden naar Spanje. "Dat land laat binnenkort wel toeristen toe, maar ik weet niet of de luchtvaartmaatschappij wel vliegt.”

De drie hebben zin in hun vervolgopleiding: Marieke gaat biomedische wetenschappen doen, Inge gaat voor commerciële economie en Casper heeft nog drie ijzers in het vuur: verpleegkunde, pabo-alo (docent voor zowel basis- als voortgezet onderwijs) of de sporthogeschool. Ze maken zich geen zorgen over de waarde van hun diploma. "Misschien kijken mensen even op als ze horen dat we ons papiertje tijdens de coronacrisis hebben gehaald. Maar als we onze vervolgopleiding hebben afgesloten, dan praat niemand er meer over. Want dan geldt dat hogere diploma.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden