Op  1,5 m afstand draagt Theo (l) zijn taak aan Henry over.
Op 1,5 m afstand draagt Theo (l) zijn taak aan Henry over. (Foto: Theo van Sambeek.)

Alternatief rommelmarkt voor PMC

Al bijna vijftig jaar organiseert PMC Waalre (Parochieel Missie Centrum) een rommelmarkt voor projecten in de 3e Wereld. Net als zoveel andere activiteiten gooit ook hier COVID-19 roet in het eten. Net nu er een wisseling is van de wacht. Voorzitter Theo Wouters neemt na vijftien jaar afscheid, en Henry Karsmakers neemt het stokje over. Karsmakers had de overdracht graag een feestelijk tintje willen geven en meer tijd gekregen om te worden ingewerkt. Maar de heren zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze bedachten een alternatief om PMC Waalre toch bij de elf 3e Wereld projecten financieel te ondersteunen.

Waalre - Vijftig jaar geleden zamelde Brigit Sars, samen met haar moeder, geld in voor de 3e Wereld. In 1974 werd het initiatief ondergebracht bij PMC Waalre en zamelden kinderen van De Wilderen met Driekoningen geld in. Het jaar daarop startte ze met de rommelmarkt, Wouters maakte de grote bloeitijd mee. “De rommelmarkt hadden we in het eerste weekend van juni gepland. Tot vorig jaar organiseerden we die in Het Klooster. Op zaterdag worden in Waalre dorp de spullen door de vrijwilligers met de platte kar of op een aanhanger opgehaald. Bij Het Klooster zijn weer vrijwilligers om alles te sorteren. Op zondag hebben we bij iedere kraam twee of drie vrijwilligers voor de verkoop. De betere stukken worden door een veilingmeester geveild. Ad Zeegers heeft dat vijfentwintig jaar gedaan, hij stopt dit jaar. Ook voor hem geen officieel afscheid.”

“Vorig jaar verplaatsten we de rommelmarkt naar sporthal Hoeveland. Die locatie bevalt beter, maar is ook duurder. In de loop van de jaren ging de kwaliteit van de spullen achteruit. Men verkocht goede spullen via Marktplaats en wij kregen wat via internet niet verkoopbaar was. Toch was er vaak nog een mooie omzet, weliswaar met dubbeltjes en kwartjes, maar het storten van het muntgeld bij de bank duurde toch gauw een half uur. Op zondagavond was in grote lijnen de opbrengst al bekend. Iedereen was benieuwd wat zijn of haar opbrengst was van de kraam. We hebben honderdvijftig vrijwilligers en die zijn allemaal vaak zestig jaar en ouder. Alleen daarom al gaat de rommelmarkt dit jaar niet door.”

Karsmakers organiseert nu de actie ‘3 euro voor de 3e Wereld', alle beetjes helpen, meer mag ook. “Voor iedereen is het een teleurstelling dat de rommelmarkt niet door gaat, maar voor onze projecten in de 3e Wereld komt het harder aan. Er zijn elf projecten en bij ieder project doneren we jaarlijks 1000 euro, dat gaat nu niet lukken. We benaderen zakelijk Waalre of zij mee willen ondersteunen en in het weekend van 7 juni, het weekend van de rommelmarkt, organiseren we een donatie-actie voor onze projecten.”

Geld overmaken kan op NL31 RABO0155795465, onder vermelding van R.K. Parochie Heilige Willibrord, inzake PMC Waalre. Meer informatie via mail naar: pmcwaalre@gmail.com of via:

www.pmcwaalre.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden