Het wordt weer een vertrouwd straatbeeld: scholieren op de fiets.
Het wordt weer een vertrouwd straatbeeld: scholieren op de fiets. (Foto: Hub Dohmen)

Voortgezet onderwijs begint voorzichtig aan

Het voortgezet onderwijs is gisteren weer voorzichtig begonnen met klassikale lessen. Dat geldt ook voor het Sint-Joriscollege in Eindhoven, waar een groot deel van de Waalrese kinderen naartoe gaat. Het onderwijs op afstand gaat echter nog de hele maand door.

WAALRE - Oplettende Waalrenaren zagen ze gisteren voor het eerst sinds maanden weer, groepjes middelbare scholieren op de fiets onder weg naar school. Misschien nog een beetje onwennig, na ruim twee maanden online onderwijs, dat wel. En – waar mogelijk - op gepaste afstand van elkaar.

In tegenstelling tot de abrupte overschakeling van klassikale naar digitale lessen, binnen een week draaide het systeem, ging het nu iets geleidelijker. "We hebben enkele weken geleden al gehoord aan welke eisen we moeten voldoen”, zegt directeur Peter van de Eijnde van het Sint-Joriscollege. "Hoewel het ‘organisch’ ging, was het wel een ingewikkelde klus.”

De scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo aan de Eindhovense Roostenlaan telt in het totaal 1338 leerlingen, waarvan 243 uit Waalre. Het Joriscollege vormt samen met Helder havo/vwo, Aloysius De Roosten, Praktijkschool Eindhoven, ’t Antoon en Vakcollege Eindhoven, Scholengroep Het Plein.

Uitdagingen

Het klassikaal lesgeven zorgt in de anderhalvemetermaatschappij wel voor een aantal uitdagingen. "Zo kan er door de anderhalve meter maar een kwart van de leerlingen in de klas”, zegt Van de Eijnde. "Concreet betekent het dat de leerlingen twee dagen per week naar school komen en dan telkens enkele uren les krijgen.”

Voor het klassikaal onderwijs is het onderwijs op afstand wel een complicerende factor. "Maar dat gaat gewoon door – tussen 10.00 en 14.00 uur – zoals de afgelopen tijd het geval was”, aldus Van de Eijnde.

De ‘gewone lessen’ vinden dan ook voor 10.00 uur en na 14.00 uur plaats.

Het gymnastiekonderwijs gaat ook beperkt door. "Alleen voor de topsportklassen”, zegt Van de Eijnde. "Het was niet mogelijk om het voor alle leerlingen te regelen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden