Dolf en Heidi Kusters bij het wooncentrum in aanbouw.
Dolf en Heidi Kusters bij het wooncentrum in aanbouw. (Foto: Theo van Sambeek)

Dolf en Heidi Kusters willen ontzorgen

Dolf Kusters begon als verpleegkundige in het ziekenhuis in Weert en doorliep daar alle afdelingen. Tenslotte eindigde hij in 2001 als manager van de dagopvang in dat ziekenhuis. Drie jaar geleden kwam voor hem de omslag, als mensen-mens miste hij het contact met de patiënten en wilde daar verandering in brengen. Zijn vrouw Heidi zag een advertentie waarin een echtpaar werd gezocht als beheerders van een woonproject voor echtparen met een dementerende partner. Het stel was meteen enthousiast over het concept om mensen te ontzorgen, terwijl die toch zelf de regie over hun leven hielden. Ze namen contact op. Medio september voeren Dolf en Heidi Kusters samen het beheer over Wooncentrum Anders wonen Waalre aan de Molenstraat.

Waalre - Kusters werkte eerst een periode op een gesloten afdeling in België om te ervaren hoe met dementerenden om te gaan. Door zijn werk als manager op de dagbehandeling ging hij mee in de flow van snelle ontwikkelingen die daar gaande was, daar doet hij nu zijn voordeel mee. Gedreven vertelt hij over het plan van aanpak. “De appartementen moeten voor ieders portemonnee toegankelijk zijn. Op de begane grond zijn twintig appartementen voor echtparen met een modaal inkomen. De appartementen op de eerste etage zijn wat kleiner en zijn bedoelt voor mensen die huursubsidie ontvangen. De bewoners betalen zelf de huur en verdere vaste lasten. De zorg wordt ingekocht via de pgb die men krijgt voor de partner. Er is dag en nacht verpleging in huis. Voorop staat dat iedereen zelfstandig woont en de regie houdt. We willen stimuleren dat men zich zolang mogelijk zelf kan wassen en aankleden. Je kunt zelf koken, maar het is ook mogelijk om gezamenlijk te eten. Samen creatief bezig zijn met schilderen en meedoen aan groepsactiviteiten. In het voorjaar samen de tuin aanleggen, misschien een volière bouwen. Niets moet, alles mag.”

Heidi Kusters heeft een kapsalon aan huis, maar ruilt die nu in om samen met haar man in het wooncentrum te werken. “In de kapsalon heb ik regelmatig te maken met dementerenden, ik kan daar goed mee omgaan. Koken is mijn passie, ik kijk er naar uit om dat straks te doen. Ik wil bewoners stimuleren mee te helpen bij het koken. We hebben een grote open keuken, dat nodigt alvast uit. Ik kan ook ondersteunen bij activiteiten, van uit mijn werk als kapster ben ik wel gewend een praatje te maken,of ik maak af en toe een wandeling met iemand.”

Meer informatie
Op maandag 8 en 15 juni en op dinsdag 9 en 16 juni kunnen buurtbewoners over het project geïnformeerd worden. Gegadigden voor een appartement zijn welkom om kennis te maken. Verzorgenden 1G3, verpleegkundigen en een parttime kok kunnen solliciteren, evenals vrijwillige gastheren en gastvrouwen, voor de activiteiten. Aanvang 19:30 in De Oude Toren. Aanmelden : waalre@hetanderewonen.nl of 06-41118031.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden