'Healing bells' klinken op Hemelvaartsdag in Waalre

Een carillon. (foto ter illustratie).
Een carillon. (foto ter illustratie). (Foto: )

WAALRE - Klokken hebben lang gefunctioneerd als duiders van de tijd en hadden daarnaast een signalerende functie, die bewoners op de hoogte brachten van sterfgevallen, herdenkingen en vieringen. 

In de tijd van de Zwarte Pest geloofden sommige mensen dat klokken de kracht hadden om deze ziekte af te weren. Toen de klokken in beslag werden genomen door de nazi's en omgesmolten werden voor militaire doeleinden, raakten dorpelingen hun dagelijkse ritme en houvast kwijt.

Anno 2020 ervaren velen een sociaal isolement als gevolg van COVID-19. Het ritme van het dagelijks leven is verstoord.

Naar aanleiding van de pandemie hebben de Nederlandse onderzoeksjournalist Jet Schouten en beiaardier en componist Pamela Ruiter-Feenstra, samen Healing Bells gecreëerd. Schouten suggereerde dat de klaagzang van het Oekraïense volkslied 'Plyve Kacha' passend was om degenen te herdenken die hebben geleden en zijn gestorven aan de COVID-19 pandemie wereldwijd.

21 mei om 12.00 uur
Beiaardiers van over de hele wereld, zijn uitgenodigd voor de wereldwijde première van Healing Bells. Deze vindt plaats op donderdag 21 mei, Hemelvaartsdag, om precies 12.00 uur lokale tijd. Deze dag is ook de UNESCO Internationale dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling.

In Waalre bespeelt beiaardier Nan Los het carillon en doet zo mee aan het wereldwijde initiatief..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden