Paradecommandant Niels Wuijts bij Paleis Noordeinde.
Paradecommandant Niels Wuijts bij Paleis Noordeinde. (Foto: André Eilander )

Niels Wuijts 'klust' voor Defensie

In februari overhandigden twee ambassadeurs (van de Republiek Azerbeidzjan en de ambassadeur van de Slowaakse Republiek) hun geloofsbrieven aan de Koning. Tijdens de ceremonie bij het paleis staan ongeveer honderd militairen in het gelid, waaronder ook Niels Wuijts. Deze Aalstenaar vervult een prominente en cruciale rol tijdens de plechtigheden.

AALST - “Ik ben af en toe nog actief als reservist bij de Koninklijke Marine. Zo ook bij de eenheid 'Ceremonieel' en toevallig werd voor die dag via reservisten een paradecommandant gezocht. Het was gaaf om te doen, maar in de voorbereiding is echt heel veel tijd gaan zitten”, zegt Niels, die als oud marineman en huidig reservist allerlei soorten ‘klussen’ doet voor Defensie.

“De ene keer strak in het pak een ceremonie leiden, de week erna als een boef (oefenvijand) de mariniers uitdagen in Wales en vervolgens een leiderschapsopleiding draaien of fotomodel zijn voor de wervingscampagne”, zo promoot hij zijn werk bij de Marine.

Hij besteedt ongeveer een week per maand aan Defensie en voelt zich daar goed bij.

Een eer
Als je Aalstenaar Wuijts hoort praten over zijn passie, valt de akelige precisie steeds weer op die nodig is bij ceremoniële activiteiten. “Er wordt enkele dagen getraind op de marinierskazerne in Rotterdam. Op de dag zelf begint voor iedereen om 06.30 uur het ontbijt. Onder politie-escorte brengt een bus alle deelnemers naar de koninklijke stallen. Als iedereen in het gelid staat, zet hij de manschappen in de houding, er wordt naar het paleis gemarcheerd en gaat de ceremonie verder”, zo legt Niels uit.

Op de vraag wat het hem doet, een dergelijke rol te vervullen, antwoordt Niels: “Ik vind het een eer om te mogen doen. Ik heb immers trouw aan de Koning gezworen en ben trots dat ik zo dicht bij de Koning dit kan doen.”

Coach
Als dank voor zijn rol als paradecommandant bij de Koning, ontving Niels na afloop ter herinnering een fraaie coin van het Hoofd Bureau Ceremonieel. “De tambour-maître gaf me zelfs een compliment, en dat is zeldzaam”, zegt Niels, die lange tijd bij de marine werkzaam was als docent, projectmanager en op de afdeling Werving en Selectie.

Hij volgde onder meer de opleiding voor coach en zijn hulp werd ingeroepen bij veteranen met PTSS. Wuijts Coaching is inmiddels een vertrouwd beeld bij Defensie en in de burgermaatschappij.

Filmpje
Als je bij Google invult 'https://www.youtube.com/watch?v=7nLwW6nBqfI' of je zoekt op YouTube ‘Marinierskapel / T&B KM – Geloofsbrieven / Credentials Ambassadeurs Azarbeidzjan en Slowakije’,

dan verschijnt het filmpje waarop de Aalstenaar te horen en te zien is als paradecommandant bij het paleis Noordeinde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden