Sonja en David Rijlaarsdam. (eigen foto).
Sonja en David Rijlaarsdam. (eigen foto). (Foto: )

Coronaverhalen op speciale website

Sonja en David Rijlaarsdam uit Waalre willen menselijke verhalen uit de coronacrisis online vastleggen. Zodat mensen later nog eens kunnen nalezen hoe het leven in deze turbulente tijd was.

WAALRE – De teller op de website ourcoronastory.com staat ondertussen op 31 levensverhalen. Echt tevreden zijn initiatiefnemers Sonja (35) en David (37) Rijlaarsdam uit Waalre nog niet. "We krijgen hele positieve reacties”, vertelt Sonja Rijlaarsdam. "Maar het blijkt in de praktijk voor de mensen lastig om het enthousiasme om te zetten in woorden op de website.”

Het echtpaar kwam elkaar tegen tijdens de studie aan de TU/e in Eindhoven. "Ik deed bouwkunde, David machinebouw”, vertelt Sonja. Ze werkt ondertussen bij de dienst huisvesting van de universiteit, haar man bij bedrijf Additive Industries. Sonja: "We hebben allebei geen vitaal beroep waardoor we direct iets kunnen betekenen in de coronacrisis, zoals mensen in zorg, schoonmaak en andere branches. Maar we willen wel iets doen.” Zo kwamen ze op het idee om toch een bijdrage te leveren door levensverhalen in coronatijd vast te leggen. "We leven in bijzondere tijden, soms verdrietig, maar ook mooi door bijvoorbeeld samenhorigheid”, vertelt ze. "Zoiets gaan we niet snel meer meemaken. Daarom willen wij graag de verhalen vastleggen. Zodat wij, of komende generaties, ze later nog een keer kunnen nalezen.” Bundeling als tijdsdocument in boekvorm zou helemaal mooi zijn.

De opdracht voor de deelnemers is simpel: deel via de website ourcoronastory.com wat je meemaakt. "En: hoe kijk je tegen het leven aan”, zegt Sonja. "Maar ook: wat wil je nou? We hopen dat zoveel mogelijk mensen dat doen, ook vanuit verschillende hoeken.”

De eerste oproep verscheen vorige maand in een dagblad. Het online universiteitsblad Cursor deed ook een duit in het zakje. Via sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn zijn mensen opgeroepen mee te doen. Ook vroegen ze familie en vrienden een bijdrage te delen. Ondertussen hebben tientallen mensen hun coronaverhaal online gepost. De bijdragen gaan onder meer over eenzaamheid in het verpleeghuis, belevenissen van Nederlanders in China, boodschappen doen in tijden van crisis en huisarrest in Italië.

"We zijn er heel blij mee maar het zouden er meer moeten zijn. Iedereen is welkom om zijn of haar verhaal in te dienen”, zegt Rijlaarsdam. Mensen hoeven niet bang zijn herkend te worden, ze kunnen hun bijdrage anoniem plaatsen. Maar privacy lijkt niet de enige overweging waarom het nog niet storm loopt. "Niet iedereen vindt dat hij of zij een bijzonder verhaal te vertellen heeft”, vertelt de Waalrese. "Ze moeten gewoon de knop omzetten, want wij denken dat veel mensen een mooi verhaal hebben.” Het delen van de verhalen zou, kortom, meer een collectief iets mogen worden. "Wat ons betreft mag de hele wereld meedoen”, zegt Sonja lachend. Meer informatie:

 www.ourcoronastory.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden