Ger Gosen steekt zijn ziel en zaligheid in de Time Objects.
Ger Gosen steekt zijn ziel en zaligheid in de Time Objects. (Foto: Theo van Sambeek)

Ger vangt de tijd in Time Objects

Vijfenzestig jaar draaide het leven van kunstenaar Ger Gosen om tijd. Door zijn drukke agenda kwam hij die vaak te kort, totdat de tijd ineens stil stond. Hij kreeg een zwaar ongeluk en werd gedwongen op pauze te gaan. Stilzitten was voor hem geen optie en, creatieveling als hij is, bedacht hij een manier om zijn dagen zinvol te vullen. Door zoals hij zelf zegt, 'de tijd visualiseren’ met ‘Time Objects’, prachtige kunstwerken waarin de tijd door middel van een klokje is gevangen als resultaat.

Waalre - Jarenlang werkte Gosen als zelfstandig reclameman, totdat in 1994 de recessie kwam wat onder andere de ondergang van DAF betekende. “Het eerste waar bedrijven bij een recessie op gaan bezuinigen is op advertenties, ik had minder inkomen. Nou kom ik uit een familie van (huis) schilders en door een toeval kon ik ergens aan de slag met schilderwerk. Van het een kwam het ander. Ik kreeg het steeds drukker, er zijn tijden geweest dat we met vijf man aan het werk waren. Zodoende raakte mijn creatieve werk op de achtergrond en werd dat meer een hobby.”

Anderhalf jaar geleden zakte Gosen bij zijn werkzaamheden door een dak en brak zijn heup. “Toen ik uit het ziekenhuis kwam en beneden op bed lag, verveelde ik me. Je krijgt tijd om na te denken en ik realiseerde me dat mijn leven voornamelijk om mijn gezin en werk draaide, maar dat ik het creatieve werk miste. Dat bracht me op het idee om iets met ‘tijd’ te gaan doen. Daarop zocht ik allerlei materialen bij elkaar en zonder voorop gezet plan ging ik aan de slag. Ik kan alles gebruiken: RVS, hout, soms gebruik ik glas in lood. Ik laat me leiden door de materialen. Mijn schoonzoon heeft een metaalfabriek en ik mag van hem in de containers bruikbare materialen uitzoeken. Zo maak ik circulaire kunstobjecten.”

In deze tijd van coronacrisis wandelen regelmatig mensen langs zijn huis. “Dat bracht me op het idee de Time Objects buiten neer te zetten zodat wandelaars er ook van kunnen genieten. Ze oogsten veel bewondering. ‘s Avonds haal ik ze weer naar binnen. Ondertussen heb al rond de zeventig kunststukken en heb een catalogus gemaakt. Misschien dat ik in de toekomst een expositie hou. Nu vul ik mijn tijd met mijn Kreativitijd – Time Objects. Onze kinderen hebben grote tuinen, die kunnen we bezoeken omdat we op ruime afstand van elkaar zitten. Ik mis mijn andere contacten, vooral mijn broers en schoonzussen. We trekken altijd veel met elkaar op en dat kan nu niet. We hebben afgesproken zo gauw als het kan met zijn drieën te gaan vissen, bij de Philips visvijver kan dat, daar zit je gemakkelijk 1,5 meter uit elkaar ik kijk er heel erg naar uit."

De digitale catalogus is aan te vragen via: 06-5348327

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden