Jonge mantelzorger Anne (l) en haar ervaringsmaatje Larissa Slagboom. Foto ter illustratie.
Jonge mantelzorger Anne (l) en haar ervaringsmaatje Larissa Slagboom. Foto ter illustratie. (Foto: Jeanet Nijeboer)

Training voor jonge mantelzorgers

REGIO - Ongeveer 1 op de 5 jongeren in de leeftijd tot 24 jaar groeit op met zorgen om een van hun naasten. Waar voor hen in normale tijden de thuissituatie al genoeg uitdagingen biedt, is dat nu in deze Coronatijd vaak nog erger. Zo zijn er jongeren die thuisstudie combineren met de zorg voor een gehandicapte broer, met het doen van het huishouden en met het uitleggen van de coronamaatregelen aan een verstandelijk beperkt zusje.

Er is nog maar weinig bekend over hoe jongeren die voor hun naasten zorgen ondersteund kunnen worden. Daarom wordt hier momenteel, op internationaal niveau, onderzoek naar gedaan.

Een van de onderdelen die uit dit onderzoek naar voren komt is een training voor jonge mantelzorgers. Deze training is samen met jonge mantelzorgers ontwikkelt en richt zich specifiek op jongeren in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar.

In deze training leer je om negatieve gedachten en emoties te accepteren in plaats van ertegen te vechten, waardoor ze vaak sterker worden. Ook gaan we samen zoeken naar (nieuwe) manieren om over negatieve gebeurtenissen heen te komen. Deze training kan je handvatten geven om met negatieve gedachten om te gaan en te zoeken naar de positieve dingen in het leven. Je hoort verhalen van anderen en je leert hoe je je beter kan voelen, over jezelf en anderen.

De training bestaat uit 7 sessies van ieder 2 uur. Omdat fysieke bijeenkomsten nu niet mogelijk zijn is de hele training online te volgen. De datums en tijdstippen zullen zoveel mogelijk in overleg gepland worden, maar de start zal in de tweede helft van mei zijn.

Deelname aan de training is gratis.

Heb jij of ken jij iemand die interesse heeft in deze training? Neem dan contact op met Wel!zijn de Kempen via 0497-514746 of eheesterbeek@welzijndekempen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden