Frans en Gerda van Herten. Foto: Hub Dohmen.
Frans en Gerda van Herten. Foto: Hub Dohmen. (Foto: )

Frans en Gerda zoeken de 'laatste foto'

Frans van Herten uit Aalst is op een missie. Hij is op zoek naar een foto die een tijdje geleden is gemaakt. De plaat is bestemd voor een boek dat hij laat schrijven over zijn carrière als ‘paardentrainer’.

AALST – Frans van Herten (79) uit buurtschap Achtereind in Aalst hapt even naar lucht. "Het is pakweg anderhalf jaar geleden”, vertelt hij. "Toevallige passanten hebben op de hoek van de Achtereindsestraat en de Leenderweg een foto van mijn vrouw Gerda (73) en mij gemaakt.”

Ze kwamen terug van paardrijden door de omgeving. Een echtpaar dat met een kinderwagen in de buurt aan het wandelen was, schoot de plaat. Afgesproken werd dat de illustratie opgestuurd zou worden. "We hebben de foto echter nooit ontvangen”, zegt Gerda.

Het echtpaar zou graag alsnog in het bezit van de foto komen. "Het is na vele tientallen jaren de laatste rit die we samen hebben gemaakt”, zegt Van Herten. "Gerda voelde zich niet meer veilig op een paard.”

De Molenberg
Zo’n veertig jaar runde familie Van Herten, Ruitersportcentrum De Molenberg aan de Valkenswaardseweg in Leende. Pakweg tien jaar geleden verhuisde Gerda en Frans naar Achtereind. ,,We hebben wel nog drie boxen bij ons huis”, vertelt Frans. ,,Maar ja, ik ben ondertussen ook gestopt met paardrijden. Dus die paardenstallen gebruiken we niet meer.”

Boek
Het echtpaar heeft paardenjournalist Peter van Pinxteren gevraagd om een boek te schrijven over de circa zestig jaar die de familie Van Herten met paarden bezig is geweest. Het boek heet The Robber en komt over enkele maanden uit. De betreffende foto is bestemd voor de uitgave, waarin het Gelderse renpaard 'The Robber' een belangrijke rol speelt.

Het boek gaat terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Frans, een van acht kinderen in een Midden-Limburgs gezin, kreeg eigenlijk bij toeval met paarden te maken. Samen met broer Thieu was hij echter bijna een instant-hit. "We bleken een kei in dressuur met acht paarden”, vertelt Frans. "We werden dertien keer Limburgs kampioen en elf keer van Nederland.”

Gelderse paarden
De broers werkten met Gelderse paarden. "Die werkten overdag op het land en trainden ‘s avonds, om in het weekeinde mee te doen met wedstrijden”, vertelt Van Herten. "Op een bepaald moment werden we benaderd door mensen met de vraag of we hun paard wilden trainen. En zo is eigenlijk een carrière in het trainen van paarden begonnen." Paarden hebben net als mensen verschillende karakters, zijn niet altijd even makkelijk. "Op een bepaald moment kregen we een paard dat door de eigenaar in Vught niet te berijden was: 'The Robber'. Hij was er afgegooid. Ik was 29 jaar en we hebben het paard gekocht.” En wat de oude houder niet lukt, bleek voor Frans eigenlijk niet zo moeilijk. Er was duidelijk een klik, want het paard accepteerde zijn nieuwe trainer.

The Robber bleek een geweldige springer. "Samen haalden we alle prijzen die je kunt bedenken”, zegt Van Herten. Tweeëndertig stuks in totaal. "Uiteindelijk was er nog één vurige wens: meedoen aan de Olympische Spelen, die in 1972 in München gehouden zouden worden.” Maar zover kwam het niet, want een bekende Duitse paardenfamilie kocht The Robber. "Het bedrag was zo hoog, dat konden we niet laten schieten”, lacht Van Herten.

Einde zoals het begon
Het verhaal eindigde echter zoals het begon: want het paard bleek door ervaren ruiter Alwin Schockemöhle, de nieuwe eigenaar, niet te berijden. ,,De mensen handen geen proefrit gemaakt op The Robber. Toen ze een eerst rit wilden maken, werden ze er ook afgegooid.”

De hele geschiedenis van de familie Van Herten, wordt beschreven in het boek The Robber.  Meer informatie is aan te vragen via mail naar:

f.n.van.Herten@hetnet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden