De oproep op Facebook van Harmen Klaver,  met de bladmuziek.
De oproep op Facebook van Harmen Klaver, met de bladmuziek. (Foto: )

Oproep aan trompettisten: speel mee op 4 mei

Door de coronacrisis zal de Nationale Dodenherdenking op maandag 4 mei er geheel anders uitzien. Geen ceremonies op de Dam en op kerkhoven waar geallieerde slachtoffers liggen.

REGIO - Harmen Klaver, bekend trompettist en oud-dirigent van het orkest van de Koninklijke Landmacht, heeft via zijn Facebookpagina een oproep gedaan aan trompettisten in heel Nederland: 'Op maandag 4 mei is het idee dat alle trompettisten in Nederland om 19.58 uur het Signaal Taptoe uitvoeren. In je tuin, in de straat, op een plein, bij een verzorgingshuis, ziekenhuis of op een kerktoren. Laten we 75 jaar vrijheid zo gedenken en ondanks de crisis invulling geven. Deel en zeg het voort. Doe mee. Hou wel rekening met elkaar. Respect voor elkaar'.

Vrijwel direct ontstond een discussie of het spelen van het Taptoesignaal door burgermuzikanten wel gepast is. Woordvoerders van de Militaire Muziek van de Nederlandse Krijgsmacht laten desgevraagd weten dat iedereen vrij is om het taptoesignaal te spelen. Alleen bij officiële herdenkingen is de uitvoering van het signaal voorbehouden aan muzikanten van de militaire kapellen.


Het Signaal Taptoe is te vinden op: defensie.nl/downloads/geluidsfragmenten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden