Watrestje bij het Provinciehuis v.l.n.r.: Ivonne van Vliet, Dianne van Kessel, Esther Poulissen, Paula Huismans en Jan Vugts.
Watrestje bij het Provinciehuis v.l.n.r.: Ivonne van Vliet, Dianne van Kessel, Esther Poulissen, Paula Huismans en Jan Vugts. (Foto: Ludo van Vliet)

'Watrestje' tegen voedselverspilling

“Enkele weken geleden stonden we nog volop in de belangstelling op het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Klaar voor de aftrap van de campagne Watrestje.nu.” Aan het woord is Esther Poulissen, afkomstig uit Waalre, en een van de vijf Brabantse vrijwilligers die zich ten doel hebben gesteld de kilo’s weggegooid voedsel te verminderen.

WAALRE - “Met een publiekscampagne die zichzelf via social media moet uitrollen, proberen we de burger te bewegen om met de restjes uit de koelkast iets lekkers te maken. Deel dit via jouw eigen kanalen en daag andere uit hetzelfde te doen. Als iedereen deze uitdaging oppakt, werken we samen aan het terugdringen van de vele overschotten. Mooi toch? Maar toen nam Corona alles over en zakte de belangstelling weg. Terwijl juist nu iedereen thuis zit en tijd over heeft.”

Het kost niets

“34 kilo per persoon per jaar verdwijnt toch nog in de container. Dat is wel erg veel. Door deze bewustwording kunnen we gezamenlijk dat getal omlaag brengen. Je hoeft alleen maar een keer in de koelkast te duiken en op te maken wat er ligt. Zo simpel is het. De uitdaging is met name bedoeld om met restjes voedsel iets nieuws te maken zodat iedereen smakelijke, nieuwe recepten te zien krijgt. Maar goed, ook een verschrompeld appeltje dat je lekker opbakt is al een recept hoor, leg de lat ook niet té hoog. Naast deze uitdaging hebben we ook een goed doel gekozen bij Watrestje.nu. Mocht je toch geen tijd hebben maar wel iets goeds willen doen, dan kun je via de website doneren aan de Voedselbank."

Bekende Brabanders

De Provincie Brabant heeft begin vorig jaar, duizend vrijwilligers gevraagd mee te denken over de voedselketen in Brabant. Hieruit is Voedsel1000 ontstaan met diverse werkgroepen die allerlei thema’s rondom voedsel hebben uitgewerkt.

“Uit pure belangstelling voor voedsel en milieu heb ik me ingeschreven maar ondertussen heb ik samen met de andere leden van de werkgroep ‘Voedselverspilling’ drie maanden gewerkt aan een compleet concept om de burger mee te nemen in de bewustwordingscampagne 'Watrestje'. We zouden ook graag meerdere bekende Brabanders willen vragen het schort aan te trekken en een filmpje op te nemen, dat te delen en anderen bekende en onbekende Nederlanders uit te dagen. Wim van de Donk (Commissaris van de Koning) en Anne-marie Spierings (gedeputeerde) zijn net als burgemeester Wobine Buijs (gemeente Oss) al te vinden op de website onder het kopje ‘nieuws’."

De werkgroep bestaat verder uit Paula Huismans uit ’s-Hertogenbosch, Jan Vugts uit Tilburg, Dianne van Kessel uit Drunen en Ivonne van Vliet die afkomstig is uit Hoogerheide.

Contact opnemen kan via het tel.nr. 040-2930 934 (Esther Poulissen) of via een mail naar: info@watrestje.nu.

www.watrestje.nu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden