Het interieur van de Agnes Dei-kerk.
Het interieur van de Agnes Dei-kerk. (Foto: )

Kerken wel open, geen mis of dienst

Het is in de geschiedenis van de kerken nog niet vaak voorgekomen dat er op zondag geen vieringen worden gehouden. Maar evenals de theaters en evenementen worden ook de kerken getroffen door de coronacrisis.

WAALRE - De Nederlandse Bisschoppen hebben in navolging van het advies van de RIVM dan ook besloten het advies met betrekking tot het Coronavirus op te volgen en geen grote bijeenkomsten meer toe te laten.

Ook de Protestantse Kerk in Nederland heeft grotendeels alle vieringen voor de komende weken geschrapt. Wat betekent dit voor Waalre?

Rooms katholiek
In de Katholieke kerken van Aalst (O.L.V. – presentatie) en Waalre (H. Willibrordus) zullen tot en met het eerste weekend van april, geen liturgische plechtigheden plaatsvinden. Op het tijdstip van de H. Mis op zondag is de kerk wel open voor een stil gebed.

Buiten het weekend gaan de liturgische diensten wél door met uitzondering van de maandagavondmis in Aalst. Ze vinden op de gebruikelijke tijden plaats in de kerken van Aalst, Waalre en Valkenswaard (H. Nicolaaskerk).

Diaken Bas Leijtens: ‘Ik hoop dat op deze wijze de kerk een plek van bemoediging mag blijven”.


Protestants
Ook de protestantse Agnus Dei-kerk schort de kerkdiensten tot en met 6 april op. In plaats van de zondagse viering is de kerk iedere zondag open van 09.30 tot 12.00 uur.

In de kerkruimte staan in een cirkel de stoelen rondom de Paaskaars opgesteld, kunnen er voorbeden worden gedaan, naar muziek geluisterd en ligt er een korte tekst ter overdenking. Voor degene die wil, is er koffie of thee beschikbaar.

Dominee Ferdinand Borger verklaart: "Het is goed om het overheidsbeleid inzake de coronacrisis te volgen, maar het is juist in deze tijd van crisis uiterst belangrijk om als kerken een ruimte voor bezinning en ontmoeting te zijn. Iedereen is welkom."

Meer informatie
Voor alle actuele informatie, raadpleeg de websites:

www.willibrord-waalre.nl

www.adkerk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden