De Hofschilders met enkele van de schilderijen die worden geëxposeerd in de Pracht.
De Hofschilders met enkele van de schilderijen die worden geëxposeerd in de Pracht. (Foto: Theo van Sambeek.)

De Hofschilders vieren jubileum

Vorig jaar al wilden de Hofschilders met een expositie vieren dat ze vijfendertig jaar bestaan. Het bleek moeilijk een datum te prikken. Maar nu gaat het dan alsnog gebeuren: op vrijdag 20 maart is tussen 17.00-19.00 uur, de vernissage van hun expositie in de Pracht. In de ontmoetingsruimte en in de zalen van het gebouw zijn schilderijen te bewonderen in allerlei stijlen van de Hofschilders.

Waalre - Schildersgroep de Hofschilders bestaat uit tien leden, die elkaar iedere woensdagmorgen in Het Huis van Waalre ontmoeten en inspireren. Daarbij worden ze ondersteund door Jacky Loenders die daar vooral duidelijk in wil zijn: “Ik vind het belangrijk dat er vanuit eigenheid wordt geschilderd. Daarbij kan ik helpen door aan te geven welk element en ethiek er nodig is. We leren door elkaar opdrachten te geven en kunnen zo elkaar inspireren. Ikzelf leer daar ook van. Het belangrijkste is dat je negen keer kijkt voordat je de tiende keer iets doet.” Jacky heeft wel eens voor een naaktmodel gezorgd. “Iedereen ziet het model vanuit een ander perspectief met verrassend resultaat. Soms vertrekken we bij het schilderen vanuit een foto, je tekent dan niet per se bijvoorbeeld precies de boom die er op staat, maar je kunt juist uitgaan van het lijn- en lichtspel dat er op de foto te zien is.”

Penningmeester Ankie Philipse onderstreept dat Jacky altijd een oplossing heeft en dat je je blijft ontwikkelen. “Iedereen heeft een talent dat die kan uiten. We zijn best wel productief, er staan heel wat schilderijen bij deze en gene op zolder. (met een lach) Je hebt wel altijd een cadeau achter de hand. We hebben een trouwe groep leden die ook graag voor de gezelligheid komen. Ons oudste lid is zesentachtig jaar en er zijn leden die al drieëndertig jaar lid zijn.”

Jaren geleden gingen de Hofschilders nog wel eens bij mooi weer naar buiten, schilderen op het Loon, een dorpsgezicht in Leende, of de hei op. Soms werd er zelfs een midweek lang op een locatie geschilderd. “Dat gaat nu niet meer,”legt Ankie uit. “Gezien de gemiddelde leeftijd wordt dat te zwaar voor ons. Maar bij de opening van Het Huis van Waalre hebben wij ons op de kaart gezet met een activiteit waarbij kinderen mochten schilderen. We hadden prachtig weer en stonden met onze spullen buiten. Daar hebben we enorm van genoten”

De Hofschilders willen heel graag ieder jaar exposeren en zijn dan ook blij met deze mogelijkheid in De Pracht. 

De vernissage is onder voorbehoud in verband met de eventueel nieuwe richtlijnen van de RIVM betreffende het coronavirus. 

De expositie blijft tot half mei te zien en kan worden bezichtigd tijdens kantooruren. Nieuwe leden zijn welkom en kunnen zich aanmelden bij Ankie Philipse via mail naar:

ankie@philipse.info

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden