Het museum wordt gedeeltelijk omgetoverd tot expo Willem II - Gazelle ploeg. Op de foto Jo Wilbers en Kees Dorsman. Foto: Theo van Sambeek.
Het museum wordt gedeeltelijk omgetoverd tot expo Willem II - Gazelle ploeg. Op de foto Jo Wilbers en Kees Dorsman. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Expo Willem II-Gazelle wielerploeg

Dit jaar houdt het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard samen met fotograaf en wielerverzamelaar Theo van Sambeek, een expositie over de Willem II-Gazelle wielerploeg uit de jaren 60 van de vorige eeuw. In het museum aan de Oranje Nassaustraat worden foto’s, wielerkleding, krantenknipsels geëxposeerd en alles wat op een of andere manier met de destijds befaamde profploeg te maken heeft. Op zondag 14 juni is de opening van de expo voor genodigden en wordt een boekwerk over de Willem II - Gazelle ploeg 1966 t/m 1970 gepresenteerd waarin de historie van het team uitvoerig wordt belicht.

VALKENSWAARD - Al enkele jaren liep Jo Wilbers, de conservator van het museum, met het plan rond de Willem II – Gazelle profploeg van weleer in het voetlicht te zetten. Nu acht hij het moment geschikt om zijn plan te verwezenlijken, nu de profcoureurs van de Vuelta dit jaar half augustus een paar dagen door Brabant rijden. Zelf had Wilbers, zoals velen in Valkenswaard en omgeving, van jongs af aan bijzonder veel interesse in de wielersport. “In de tijd van de profploeg werkte ik in de technische dienst van de Willem II-sigarenfabriek. Na mijn pensionering ben ik mijn vrije tijd gaan vullen met werkzaamheden voor het museum,” aldus de nu 73-jarige Wilbers. “We zijn hard bezig om de bezoekers niet alleen vanuit Valkenswaardse hoek te informeren, maar we willen er de sigarenindustrie van heel Nederland bij gaan betrekken.”

Wilbers formeerde voor de wielerexpositie in juni een werkgroep van vijf personen onder wie Theo van Sambeek. “Ik had al eens gehoord en gelezen dat Theo een grote wielerverzameling heeft, onder meer met veel materiaal van de Willem II – Gazelle profploeg. Destijds waren we collega’s op het werk in de Willem II fabriek. Nu heb ik hem gevraagd om zijn contacten in de wielerwereld in te schakelen bij het benaderen van de oud-coureurs voor de reünie.” Daar heeft de werkgroep al de nodige respons op gekregen. Befaamde renners als Rik van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Huub Zilverberg, Harrie Steevens, Rini Wagtmans, de wereldkampioen van 1969 Harm Ottenbros, Eef Dolman, Cees Haast en de regionale coureurs Jan van Katwijk en Jo van Seggelen reden in de ploeg. Vanaf 1966 stond de Willem II profronde enkele jaren op de wielerkalender met Henk Nijdam, Harrie Steevens tweemaal, Herman Hoogzaad en de Belgen Eric de Vlaminck en George Claes als winnaars.

De expo is vanaf 16 juni tijdens de openingsdagen van het museum toegankelijk voor het publiek. Tot en met de laatste dag van de Ronde van Spanje op 6 september kan men de historische wielertentoonstelling bezoeken.

Theo van Sambeek heeft als verzamelaar al veel bijeen gebracht, maar is nog naarstig op zoek naar meer materiaal om ten toon te kunnen stellen. Wielerkleding, foto’s, krantenartikelen, kortom alles wat met de Willem II – Gazelle ploeg te maken heeft is welkom. Neem contact op via e-mail: info@fototvs.nl of bel: 06-22744326.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden