Noortje heeft geen last van heimwee. Foto: Noortje de Vries.
Noortje heeft geen last van heimwee. Foto: Noortje de Vries. (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

Wanneer je thuis mist, mis je alles wat voor je neus gebeurt

Noortje de Vries

Op dit moment heb ik al 1 jaar en 8 maanden geen voet op Waalrese grond gezet. Voor sommigen klinkt dit misschien als een nachtmerrie want wie wil nou het mooie Waalre zo lang missen? Ik zou dat trouwens zelf ook niet weten. Veel au pairs in mijn groep zijn nu in Amerika sinds een paar maanden en ze beginnen heimwee te krijgen. Sommigen missen thuis heel erg. Het eten, de gewoontes, familie en vrienden. Veel gesprekken gaan over ‘thuis’ en wat er daar allemaal te beleven valt. Hoe het leven soms misschien wel beter was toen ze nog thuis waren en hoe hard het werk hier soms is.

Begrijp me niet verkeerd, maar ik mis thuis niet. Ja, soms mis ik mijn frikandel speciaal of de kapsalon van Mimo’s. Maar over het algemeen zit ik hier eigenlijk wel in m’n nopjes. Ik heb hier een sociaal leven opgebouwd, ben dagelijks in de weer met mijn kinderen en ik heb soms niet eens tijd om ‘thuis’ te missen. Als ik dan anderen hoor praten over dat ze heimwee hebben dan voel ik mij soms slecht omdat ik dat helemaal niet heb. Ik kon het nooit plaatsen totdat ik een gesprek overhoorde tussen een kampleider en mijn host girl.

Voor het eerst gaat ze naar een zomerkamp waar ze ook blijft slapen. Vier weken zal ze weg zijn van thuis en op een kampeerplek met een paar honderd andere meiden veel plezier beleven. De kampleider kwam langs om te vertellen wat ze allemaal doen en vragen voor haar te beantwoorden. Een van de belangrijkste vragen gingen over heimwee. Toen kwam deze man met een quote die ik tot de dag van vandaag niet meer kan vergeten: ‘When you’re missing home, you missing what is happening right in front of you.’

Dat maakte voor mij een heel hoop duidelijk. Als je in het gevoel blijft zitten dat je van alles in je leven mist, dan vergeet je eigenlijk wat er op dat moment allemaal om je heen gebeurt. Want ja, we lopen wat mis in het leven wanneer we bepaalde keuzes maken, maar als we op deze keuzes blijven focussen dan wordt ons leven/humeur er ook niet beter op. Geef jezelf een moment om te balen over het verlies, maar ga dan ook door en geniet ervan. Je hebt maar één leven, één kans en je krijgt geen restart button om alles weer opnieuw te proberen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden