Prof. dr. E. Meijer en burgemeester Jan Brenninkmeijer. Foto: Jurgen van Hoof M54 Beeldcreaties.
Prof. dr. E. Meijer en burgemeester Jan Brenninkmeijer. Foto: Jurgen van Hoof M54 Beeldcreaties. (Foto: Jurgen van Hoof, M54 Beeldcreaties)

Hoge onderscheiding voor Prof. Meijer

Prof. dr. E.W. Meijer is benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Jan Brenninkmeijer reikte de versierselen behorend bij deze Koninklijke Onderscheiding uit. Professor Meijer ontving de Koninklijke Onderscheiding omdat hij een wereldwijd toonaangevend topwetenschapper is binnen de organische chemie en de grondlegger van het onderzoeksveld supramoleculaire polymeren, dat onder meer toegepast wordt in de medische wetenschap.

WAALRE - Zijn loopbaan begon als onderzoeker bij Philips en DSM. Sinds 1991 is hij hoogleraar Organische Chemie aan de TU/e. In 2004 werd hij universiteitshoogleraar op het gebied van Moleculaire Wetenschappen en sinds 2008 is hij wetenschappelijk directeur van het Institute for Complex Molecular Systems. Vanaf 1994 is hij hoogleraar in de Macromoleculaire Chemie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zijn carrière kreeg een vlucht door zijn aansprekende resultaten op het gebied van de chemie van dendrimeren (chemische verbinding, red.). Zijn dendrimeren vormen het basis-ingrediënt van een fosfaatbinder die in veel ziekenhuizen wordt gebruikt.

De ontdekking van supramoleculaire polymeren gebaseerd op ureido-pyrimidonen geldt als een mijlpaal in de supramoleculaire chemie. Zijn verdere werk is te specialistisch om hier verder op in te gaan.

Prof. Meijer heeft nog een andere kant, hij heeft namelijk een passie voor het ondersteunen van jonge mensen in hun ontwikkeling, van bachelor student tot zelfstandig academicus, gericht op zowel universitaire als industriële carrières. Hij begeleidde 95 promovendi; meer dan 25 mensen uit zijn groep hebben inmiddels een positie als hoogleraar. Hiervoor heeft hij zich continu ingespannen middels ontelbare ondersteuningsbrieven, uitgebreide coaching en advies en door het adviseren van de buitenwereld, in het vinden van de juiste personen.

Daarnaast heeft hij nog talrijke andere bezigheden, zo is hij voorzitter van de International Scientific Advisory Board van DSM maar ook oprichter en wetenschappelijk directeur van het Institute for Complex Molecular Systems aan de TU Eindhoven. Vanaf 2012 leidt hij het 27 miljoen grote nationale 'Zwaartekracht' onderzoeksprogramma naar 'Functionele Moleculaire Systemen'. En hij is lid van de advies- of redactieraad bij gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften zoals Advanced Materials, Angewandte Chemie, Chemical Science en het Journal of the American Chemical Society.

In 2001 werd hij basis van zijn wetenschappelijke prestaties tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Wegens zijn unieke bijdrage aan de ontwikkeling van zijn vakgebied werd hem in 2014 de prijs van Academiehoogleraar toegekend.

Hij geldt als wereldwijd toonaangevend topwetenschapper binnen de organische chemie en heeft bovendien honderden peerreviewed wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, die in totaal meer dan 60.000 keer geciteerd werden. Verder heeft hij meer dan 20 patenten op zijn naam staan en is medeoprichter van SyMO-Chem. In 2017 is hij benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit Leiden.

Prof. Meijer is een veelgevraagd academisch spreker en ontving vele prestigieuze nationale en internationale prijzen en onderscheidingen op het gebied van de organische chemie en de polymeerchemie waaronder de Gouden medaille van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Hij heeft zich op talloze manieren ingezet voor public outreach en het belang van de wetenschap onder de aandacht van het groter publiek en de politiek te brengen. Daarnaast heeft hij met veelvuldige optredens op scholen, bij radio en tv en op festivals zoals Lowlands als ambassadeur van de wetenschap vele mensen bereikt met zijn heldere en enthousiaste uitleg over de wetenschap.

Zijn buitengewone wetenschappelijke verdiensten en belangrijke wetenschappelijke erkenningen, publicaties, andere wereldwijd vooraanstaande tijdschriften en diverse octrooien laten zien dat hij een stempel heeft gedrukt op het Nederlands onderwijs- en wetenschapsbeleid, en het uitdragen van het belang van onderwijs- en wetenschap naar de maatschappij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden