Martin Luirink tijdens het EK in Kopenhagen in januari van dit jaar.
Martin Luirink tijdens het EK in Kopenhagen in januari van dit jaar. (Foto: )

Martin Luirink wereldkampioen

Bij de World Rowing Indoor Championships in Parijs heeft Waalrenaar Martin Luirink (60) een vervolg gegeven aan de Europese titel die hij een maand geleden in Praag veroverde. Afgelopen vrijdag was hij al de snelste op de sprint van 500 meter en zaterdag roeide hij op de standaardafstand van twee kilometer naar een indrukwekkende eindtijd van 6 minuten en 45 seconden, slechts enkele tellen boven het wereldrecord van zijn categorie.

WAALRE - Toen voormalig volleyballer Luirink enkele jaren geleden zijn werk als anesthesist bij MMC Veldhoven niet langer hoefde te combineren met dat van hoofd van de operatiekamer, kreeg hij meer tijd voor de roeisport. Hij begon zijn trainingen op de Concept 2 ergometer te intensiveren, maakte veel progressie en stapte anderhalf jaar geleden voor het eerst ook in een roeiboot, als actief lid van de Eindhovense Roeivereniging Beatrix. Vanuit zijn professionele achtergrond is Martin goed ingevoerd in de fysiologische aspecten van topsport. Hij zweert bij de methode van het gepolariseerd trainen. Dat is vooral, zoals hij het zelf uitdrukt, een kwestie van 'less is more' en 'rowing faster by going slower': veel trainingen van 1,5 uur of langer, met een relatief lage hartslag, die hij één of twee keer per week afwisselt met een hoog-intensieve intervaltraining. Dat zijn aanpak werkt, blijkt uit de erelijst die hij in een paar jaar heeft opgebouwd: Beatrix-clubkampioen, meervoudig Nederlands kampioen, open Belgisch kampioen, goud en brons op het EK 2020 en nu dan 2x goud bij het WK. Zijn successen zijn mede te danken aan de goede voorzieningen bij Beatrix. Leden hebben vorig jaar zelf een ergometerruimte ontworpen en aangelegd, waar steeds meer clubgenoten hun voordeel mee doen.

Een van hen is een andere Waalrenaar, Robin Sterk (70), die als trainingspartner de schema’s en adviezen van Luirink maar al te graag volgt. Sterk pakt in het internationale circuit regelmatig een podiumplaats: op het EK in Praag greep hij zilver en ook bij het WK in Parijs viel hij in de prijzen, ditmaal een bronzen plak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden