Opeens alle energie kwijt zijn, en dan?

Sandra Slager heeft een eigen praktijk een Waalre waar ze mensen begeleid die een burn-out hebben.
Sandra Slager heeft een eigen praktijk een Waalre waar ze mensen begeleid die een burn-out hebben. (Foto: )

De één na de andere bekende Nederlander geeft aan het werk even niet meer aan te kunnen en een periode van rust in te lassen. Ze zijn een voorbeeld voor wat steeds meer mensen overkomt. Wat is er met ons aan de hand dat we actief in het leven staand ineens alle energie kwijt lijken te zijn? Het komende AD-café gaat daarover in gesprek met twee gasten: Sandra Slager en Jacqueline Hamelink.

WAALRE - Sandra Slager heeft een eigen praktijk in Waalre en is gespecialiseerd in burn-out. Naast haar opleiding als coach kan zij putten uit een eigen ervaring, Als spil van een organisatie, werd ze op een dag geconfronteerd met een burn-out. Het leidde tot een proces van zelfonderzoek. Wat is er gebeurd? Waarom overkomt mij dit? Het zijn vragen die veel mensen zichzelf stellen die van de één op andere dag merken het werk dat zij jarenlang met plezier deden, niet meer aan kunnen. Voor veel mensen geldt dat de basis van hun burn-out al vroeg in hun jeugd is gelegd. Kinderen moeten bijvoorbeeld voldoen aan de hoge verwachtingen van ouders en worden op tal van terreinen uitgedaagd om te presteren. Het kan ook zijn dat ze in hun jeugd juist weinig hebben geleerd om met weerstanden en teleurstelling om te gaan. Met het toetreden tot een werkkring, krijgen zij ook te maken met het omgaan met verschillende belangen, hiërarchie in het bedrijf en collega's die ook carrière willen maken.

Het gesprek met Sandra Slager richt de focus daarbij op de jongere generatie van 20- en 30-jarigen. Juist in die generatie is burn-out een veel voorkomende klacht. Raken zij misschien overprikkeld in een maatschappij die veel vraagt? Laten zij zich meeslepen door de sociale media waar zij constant worden uitgedaagd om hun beste kant te laten zien? En als dat zo is, hoe is dat te veranderen? Luisteren naar je lichaam en luisteren naar je gevoel is één van de richtingen waarin Sandra Slager de oplossing zoekt bij het begeleiden van haar gesprekspartners.

De andere gast aan tafel is Jacqueline Hamelink, voor veel Waalrenaren geen onbekende. Zij is artistiek leider van Sounding Bodies en was in 2018 één van de gezichten van Brabant Cultuur. Een van de projecten die zij onder handen heeft is de Bach Kliniek, waarbij mensen een één-op-één-concert krijgen aangeboden in een besloten behandelkamer. Een musicus speelt een door het éénkoppige publiek uitgekozen werk van Bach en ervaart daarvan de schoonheid en de troost. Hoewel therapeutisch van aard, blijft het voor Jacqueline een kunstvorm, die zij deelt met het publiek. In het AD-café zal zij hierover vertellen en het publiek haar werkwijze demonstreren.

De column wordt in dit AD-café verzorgd door Brechje Poelman, zij is hoofd post initieel onderwijs, op het Fontys Centre of Health and Movement en docent ondernemerschap.

Het AD-café is zondag 9 februari om 16.00 uur in de AD-kerk aan de Koningin Julianalaan in Waalre. Toegang is vrij. Er is een collecte voor de onkosten bij de uitgang. Meer informatie: www.adkerk.nl

Meer berichten