Je eigen robot bouwen en die dan ook nog mogen houden, wie wil dat nou niet? Foto: Theo van Sambeek.
Je eigen robot bouwen en die dan ook nog mogen houden, wie wil dat nou niet? Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Techniekmaand op de Christoffelschool

Voor het tweede jaar organiseerde de Christoffelschool de Techniekmaand. Op woensdag 22 en 29 januari volgden leerlingen uit groep zeven en acht een workshop LEGO robot maken of maakten ze kennis met de techniek van solderen in Gemeenschapshuis de Pracht. Ondersteund door vrijwilligers van de Elektroclub en de LEGOclub deden hier in totaal zesendertig leerlingen aan mee. Twee woensdagen op een rij kunnen de kinderen ook kiezen uit andere workshops.

WAALRE - Renee Timmers is heel enthousiast over de samenwerking met de vrijwilligers van de Pracht. "Een paar maanden geleden stuurden we een brief naar de ouders met de vraag wie er verstand heeft van techniek en een workshop techniek wil geven. Daarop kregen we veel positieve reacties. Verschillende ouders en bedrijven meldden zich hiervoor aan, daardoor hebben we verschillende blokken waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Om wat voorbeelden te noemen: Studenten van Were Di geven workshops, een moeder geeft les over constructies en verschillende bouwmaterialen en er komt iemand over Brabant Water vertellen. Omdat ik weet dat Maarten hier in de Pracht vrijwilliger is van de LEGO-club vroeg ik hem of het mogelijk is dat zij ook een workshop geven. Dat kon, maar dan liever in de Pracht waar ze alles bij de hand hebben."

Brigitte Ari, medewerker van Gemeenschapshuis de Pracht, is heel blij met deze ontwikkeling. "Wij zijn altijd op zoek naar verbinding en gooien daarvoor lijntjes uit. Zo is het handig activiteiten van school aan de Pracht te koppelen. Wij hebben deskundige vrijwilligers en de nodige materialen in huis. Onze vrijwilligers zijn zo enthousiast om hier aan mee te doen, dat ze er zelfs vrij voor willen nemen."

Zowel bij de Elektroclub, waar ijverig aan de hand van een voorbeeld wordt gesoldeerd, als bij de workshop LEGO robot maken, wordt hard gewerkt. Bij deze laatste groep zitten evenveel meisjes als jongens, maar op de gewone clubavond zijn de meisje in de minderheid. Er is ook verschil bij jongens en meisjes wanneer ze een robot bouwen. Zo vertelt Maarten: "Meisjes willen een robot vooral mooi maken, ze kijken naar kleurstelling en dat alles goed bij elkaar past. Jongens maakt dat niets uit, die werken rustig met verschillende kleuren. Jongens bouwen liever, terwijl meisjes het leuker vinden om te programmeren."

Doordat de kinderen zelf mogen kiezen welke workshop ze willen doen, komt dat heel dicht bij de eigen interesse. Ze doen daardoor actief en betrokken mee. Hoe groot het enthousiasme is, merk je als wordt gezegd dat ze in plaats van tot 12:00 uur door mogen werken tot 12:30 uur, zodat ze de opdracht af kunnen maken. Heel begrijpelijk want de kinderen mogen het werkstuk mee naar huis nemen.

De Elektro Club is vanaf acht jaar en iedere woensdagavond, behalve in schoolvakanties, van 18:30 tot 20:00 uur in de Pracht. Kijk voor meer informatie op https://www.depracht.nl/activiteiten/activiteiten/elektroclub

Meer berichten