Twee ringmussen.
Twee ringmussen. (Foto: )

Elke tuin kan veranderen in een vogeltuin

Veel mensen hebben een tuin en willen die wel vogelvriendelijk inrichten maar weten niet goed wat zij wel en vooral ook niet moeten doen. De tuinvogelconsulenten van de Vogelbescherming kunnen dan helpen en komen langs om ter plekke advies te geven over de inrichting van de tuin.

REGIO - Vogels hebben hulp nodig. Er is steeds minder groen aanwezig is waar vogels, insecten en andere dieren zich thuis voelen. Doordat iedereen druk is, worden tuinen strak aangelegd, met houten schuttingen, veel verharding en weinig begroeiing. Onder het motto: zo weinig mogelijk onderhoud. Vogels vinden in een kale, strakke tuin echt niet wat ze nodig hebben om te overleven. Met als gevolg: steeds minder vogels in de directe omgeving en dat is heel jammer.

Met de campagne 'Elke tuin een vogeltuin' die Vogelbescherming is gestart de organisatie meer mensen laten genieten van vogels om ons heen, maar ook bewust laten worden dat vogels onze aandacht nodig hebben.


Wat is vogelvriendelijk?
Een vogelvriendelijke tuin is gelijktijdig een natuurvriendelijke tuin waar vogels voldoende, voedsel, schuilplaatsen en nestgelegenheid vinden. Een tuin met veel variatie in opbouw, zoals rijk bloeiende insectenlokkende planten, heggen bomen en struiken met zaden en bessen, een natuurlijke vijver, niveauverschillen door middel van insectenmuurtjes of een pergola. En dat kan allemaal, zelfs in de kleinste tuin zijn mogelijkheden. Hoe meer vogels in de tuin, des te meer valt er te genieten.

Contact
Het advies van een tuinvogelconsulent is aan te vragen via onderstaande website. Binnen twee weken neemt een van de consulenten contact met u op. De kosten voor dit advies zijn 40 euro. voor niet-leden. Leden van Vogelbescherming betalen 25 euro. Kijk op: www.vogelbescherming.nl/tuinadvies

Nationale Vogeltelling
Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari een half uur de vogels in de tuin of op het balkon. Het is leuk en gemakkelijk om mee te doen. Aanmelden kan nu al via www.tuinvogeltelling.nl

Aankomende tellers ontvangen allerlei handige informatie voor het weekeinde van de telling zoals handige herkenningstips.

Meer berichten