Kant in alle soorten en maten is van 11 januari tot en met 29 maart te zien in het Waalres Museum.
Kant in alle soorten en maten is van 11 januari tot en met 29 maart te zien in het Waalres Museum. (Foto: )

'Kant en Damast uit de kast' in het Waalres Museum

Het Waalres Museum exposeert van zaterdag 11 januari tot en met zondag 29 maart, topstukken huishoudelijk en industrieel textiel onder de titel 'Kant en Damast uit de kast'.

WAALRE - Uit de eigen collectie Damast van Het Waalres Museum zijn voor deze tentoonstelling 30 topstukken geselecteerd. 'Lotus', 'Braam', 'Orchidee', 'Guirlande', 'Rythme', 'Arabesk', … zo luiden enkele prachtige en nieuwsgierig makende namen van artistiek damast dat in de eerste helft van de 20e eeuw in Brabantse linnenweverijen werd geweven. Glanzend linnen damast met zijn subtiele schaduwspel van figuren en patronen sierde vroeger menig eettafel. De tafellakens, servetten en vingerdoekjes behoorden tot de uitzet van vrouwen uit rijke of welgestelde kringen. Daarnaast waren onder meer hotels en scheepvaartmaatschappijen afnemers.

'Artistiek damast' is een term die vroeger door de fabrikanten zelf werd gebezigd. Het duidt op fraai ontworpen damast, waarvoor vaak toonaangevende kunstenaars als Chris Lebeau de ontwerpen leverden. De Art nouveau en ook de latere Art Deco bleken een geliefde stijl voor de damastontwerpen. Het Waalres museum toont ook een aantal interessante zeer vroege damasten, zoals 'Orpheus die zingt voor de dieren', uit de periode 1600-1650.
 

Kant
Het geëxposeerde kant is een selectie van de eigen verzameling van het museum, deels afkomstig van de vroegere Waalrese textielfabriek Boost en van Moorsel, aangevuld met werk uit de verzameling van de Gemertse kantkloster Ennie Wouters.

De eigen collectie kant van Het Waalres Museum bevat gehaakt, gebreid, en geklost kant. Kanten kledij en accessoires zijn als ware statussymbolen, die vaak van moeder op dochter werden doorgegeven, of van vader op zoon. De evolutie van kant is nauw verbonden met de ondernemende stedeling uit de late middeleeuwen. Geklost kant was (en is) een keurmerk van wereldniveau.

Van bij de geboorte tot aan de dood: kant is een constante in alle belangrijke levensstadia. Het keert steeds terug bij rituele hoogtepunten: van doopsel tot huwelijk, van liturgie tot rouw. Door de industrialisatie krijgt kant een gedaanteverwisseling. Waar het textiel eerst werd gebruikt om elk stukje bloot zedig te bedekken, wordt kant tegenwoordig verwerkt in lingerie of onderkleding, om het lichaam op te sieren.


Kantklossen
Het klossen van kant is een zeer bewerkelijke techniek, die al eeuwen bestaat. Kant is erg kostbaar, en was daarom in het diepe verleden alleen bereikbaar voor de zeer rijken. De kostbaarste kant is van de dunste draden gemaakt. Kantklossen wordt met zorg levend gehouden. Het is echter een hobby geworden en niet meer iets om de kost mee te verdienen. Het uurloon zou het werk immers onbetaalbaar maken.

Ennie Wouters uit Gemert weet alles van kant. Altijd is ze idolaat geweest van handwerken tot ze in aanraking kwam met kantklossen. In haar vroegere woonplaats Aalst volgde ze bij de Pracht vanaf 1986 5 jaar les en leerde vervolgens ook bijna een kwart eeuw de techniek aan anderen. Nu woont ze alweer 7 jaar in Gemert waar ze op een bovenkamer haar eigen werkplek heeft. allerlei kaarten en voorwerpen waar een kantkloster prominent aanwezig is. Een deel van haar verzameling is te zien in Het Waalres Museum. In het Waalres Museum zal ze een aantal zondagmiddagen demonstraties verzorgen.

Praktische informatie
De expositie 'Kant en Damast uit de kast' wordt zondag 12 januari om 16.30 uur in Het Waalres Museum geopend door Toine Jordense en Ennie Wouters en is te zien van zaterdag 11 januari 2020 tot en met zondag 29 maart 2020. De entree bedraagt 4 euro.

De demonstraties kantklossen zijn op zondagmiddag 26 januari, 9 februari en 1, 15 en 29 maart.

Het Waalres Museum, Willibrorduslaan 4 in Waalre, is geopend op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.30-17.00 uur. Meer informatie:

www.hetwaalresmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden