De Herdertjestocht wordt afgesloten met de opening van de Levende Kerststal op de Markt. Foto Theo van Sambeek
De Herdertjestocht wordt afgesloten met de opening van de Levende Kerststal op de Markt. Foto Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Herdertjestocht brengt het licht van kerst

In de donkere voor kerstmis is er een lichtpuntje; de Herdertjestocht. Ook dit jaar gaan inwoners van Waalre, alweer voor het vierde jaar, het licht van kerstmis naar de stal brengen, Sabine Daris, Arianne van Och, Marie-José de Vrind en Melinda Ter Steeg nemen ook dit jaar weer de organisatie op zich, met ondersteuning van vele vrijwilligers.

WAALRE - Op zaterdag 14 december wordt op de Markt bij de grote Willibrorduskerk verzameld. Daar ontvangen de deelnemers twee munten voor versnaperingen onderweg. Vanaf de Markt lopen grote en kleine mensen, al of niet met een lampionnetje, de route die moet leiden naar de kerststal, die door diaken Bas Leijtens wordt ingezegend. Daarmee is de levende kerststal geopend en gaan we op weg naar het licht van Kerstmis.

Tijdens de Herdertjestocht wordt onderweg het kerstverhaal voorgelezen. Kinderen nemen zo kennis van de betekenis van Kerstmis. Dat het om meer gaat dan cadeautjes krijgen en lekker eten. Je begrijpt dan waarom we ieder jaar de kerststal opzetten. Vanaf 17.00 uur gaan de deelnemers in kleine groepen op pad. Bij de kantine van RKVV Waalre staat Zangvereniging de Nachtegaal die stemmige kerstliedjes zingt. Hier krijgen de bezoekers in ruil voor een munt chocomelk of glühwein en gaat de tocht verder. Burgemeester Brenninkmeijer staat bij de Smeleweg aan de ingang van het bos en vertelt het verhaal van de barre tocht die Jozef en Maria naar Bethlehem maakten, terwijl Maria hoogzwanger was en er nergens plaats meer voor hen was. De route eindigt op Het Loon bij 'de herberg' van de familie Dams. Voor een munt krijgen de volwassenen erwtensoep, voor de kinderen is er daarvoor een broodje knakworst. Ondertussen vertelt diaken Bas het tweede deel van het kerstverhaal. Hij keert met de laatste groep terug naar de Markt.

Op de terugweg, op de hoek van de Loonderweg en de Oude Kerkstraat, kunnen de kinderen marshmallows roosteren. Weer terug op de Markt, rond 19:00 uur vertelt diaken Bas verder over het kerstverhaal, en legt samen met een van de aanwezige kinderen, het kindje Jezus in de kribbe. Dan, met zijn zegen, is de kerststal geopend en is er nog een gezellig samen zijn met, ook nu gratis glühwein en chocomelk.

Aanmelden voor 8 december

Vorig jaar was de opkomst van deelnemers heel groot, maar niet iedereen had zich aangemeld. Daardoor was er tekort aan eten en drinken en werden veel mensen teleurgesteld. Om alles goed te laten verlopen en dit keer niemand teleur te stellen moet iedereen die de Herdertjestocht mee wil lopen zich voor 8 december aanmelden zodat goed kan worden ingekocht.

Aanmelden kan via Facebook 'de levende Kerststal', of mail naar: stichtinglevendekerststal@hotmail.com of info@woldersven.nl Er wordt vanaf 16:30 uur verzameld bij de grote Willibrorduskerk op de Markt waar de deelnemers hun munten krijgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden